20. memorijal 'Darko Lukić'

U organizaciji udruge Glazbena mladež Osijeka održat će se 20. memorijal 'Darko Lukić', međunarodni susret mladih klavirista, koji ove godine slavi četrdesetu obljetnicu.

Slavljenički memorijal, od 3. do 5. studenoga, donosi stručni skup glazbenih pedagoga, master-class cijenjenoga profesora budimpeštanske Glazbene akademije, prof. Laszla Baranyaya, te koncerte u atriju Gradske straže Muzeja Slavonije Osijek.

Memorijal 'Darko Lukić' održava se bijenalno od 1976. u čast cijenjenom hrvatskom klaviristu, rođenom Osječaninu. Cilj je Memorijala od samoga početka predstaviti talentirane i nagrađivane mlade glazbenike. Tako su u četrdeset godina postojanja na Memorijalu, kao mladi glazbenici, nastupali i Ivo Pogorelić, Nataša Veljković, Rita Kinka, Maksim Mrvica, Zvonimir Nagy, Goran Filipec, Danijel Detoni, Bruno Vlahek, Aljoša Jurinić.
 
Jubilarni 20. memorijal 'Darko Lukić' će kroz tri koncertne večeri osječkoj publici predstaviti trinaest mladih glazbenika iz Osijeka, Zagreba, Splita, Budimpešte i Beča, koji svojim nagradama, znanjem i vještinom potvrđuju izvrsnost programa.
 
U petak, 3. studenoga, na rasporedu su učenici glazbenih škola iz Zagreba, Splita i Osijeka. Memorijal  otvaraju Iskra Kujundžić i Lucija Pejić, nakon čega slijede Erin Bjelinski, Ivan Petrović-Poljak, Ruben Habuda, Arsen Dalibaltayan, Petar Krokar i Jan Niković.
 
U subotu, 4. studenoga, nastupaju studenti glazbenih akademija iz Osijeka, Zagreba, Beča i Budimpešte. U studentskoj će se večeri predstaviti Nikolina Topić, Vedran Janjanin, Mert Egeli i Zsolt Medgyesi.
 
U nedjelju, 5. studenoga, na rasporedu je solistički koncert Marijana Đuzela koji je do sada potvrdio svoju uspješnu klavirističku karijeru osvajanjem višestrukih nagrada i održavanjem mnogih zapaženih recitala u Hrvatskoj i inozemstvu. Početkom prosinca nastupit će na prestižnom Beethovenovom natjecanju u Bonnu.
 
Ulaz je na sve tri koncertne večeri slobodan.

Više o memorijalu za Dobro jutro govorila je Lidija Neznanović, predsjednica Glazbene mladeži Osijek, a učenice 4.razreda osječke glazbene škole Franje Kuhača,  Iskra Kujundžić i Lucija Pejić pokazale su umijeće četveroručnog sviranja: