Na Sumatri otkrivena nova vrsta orangutana

Znanstvenici koji već nekoliko godina proučavaju izoliranu manju grupu orangutana na području sjeverne Sumatre izvijestili su da su otkrili novu vrstu velikog majmuna.

Grupa znanstvenika sa sveučilišta u Zuerichu, liverpulskog sveučilišta John Moores te članovi Programa za zaštitu orangutana na Sumatri, koji su ovo područje prvi put posjetili 1997., ustanovili su da na tom području živi vrsta orangutana koja se razlikuje od ostalih.

Prvi je put potvrđeno da je riječ o novoj vrsti tih velikih majmuna otkad je 1929. otkrivena jedna od njih na području sadašnje Demokratske Republike Kongo, izvijestili su biolozi koji su rezultate objavili u stručnome američkom časopisu Current Biology.

Znanstvenici strahuju da najnoviji član obiteljskogstabla ovih naprednih životinja kojima pripada i čovjek možda neće još dugo opstati. Naime, jako ih je malo - samo oko 800, a stanište im je vrlo rascjepkano, pa su u opasnosti od izumiranja, upozoravaju znanstvenici koji su vrsti nadjenuli naziv "tapanuli orangutan". To je treća vrsta orangutana uz sumatranskog i bornejskog orangutana.

Riječ je o vrlo osjetljivoj životinjskoj vrsti čiji je prirodni habitat pod dodatnim pritiskom zbog ljudske aktivnosti. Žive u području u kojemu je naseljenost vrlo gusta, ondje se lovi, postoji i rudnik zlata, a planirana je izgradnja elektrane.

Ovo je prva nova vrsta velikog majmuna u skoro stotinu godina. Ranije su znanstvenici otkrili šest vrsta velikih majmuna: orangutane s Bornea i Sumatre, istočne i zapadne nizinske gorile, obične čimpanze i bonobo čimpanze.