"Koliko god ja željela izaći iz mode, moda neće iz mene"

Kristina Šalinović naša je najuspješnija manekenka. Zauzima respektabilno 29 mjesto na listi 50 najtraženijih svjetskih top modela.

Modni agenti zamijetili su je kad joj je bilo tek petnaest godina. Ona tada nije htjela napustiti školovanje, a u modni svijet ulazi nakon devetnaestog rođendana nesvjesna planetarnog uspjeha koji je pred njom.

Onog trena kad sam saznala da sam u top 50 najtraženijih modela ostala sam izvan sebe, u šoku. To je jedan od najvećih postignuća što jedan model može napraviti u svom životu, kaže Kristina.

Što se tiče života u Makarskoj, oduvijek je bila, kaže, kao vuk samotnjak. Nije bila odbačena od društva, ali su je zadirkivali zbog visine, težine i načina oblačenja.

Obitelj joj je oduvijek bila velika potpora. Kristinin početak nije lagan i prvi uspjesi nisu stigli preko noći. Za njih je trebalo puno rada i odricanja. Prvih godinu i pol dana sam živjela u Milanu, na kruhu i vodi dok nisam došla do nekog statusa. Potom sam otišla u London, a nakon booma krenula sam putovati, od New Yorka, LA-a, Pariza, Berlina. Najduži dio svog života sam provela u Milanu i Parizu jer je to najkomercijalniji dio gdje se događa najveća moda.

Onog trena kad sam saznala da sam uopće dobila Vogue je bilo oduševljenje, a kad sam saznala da je to naslovnica moja bivša menadžerica se rasplakala. Ja sam vrištala i skakala od sreće. Zbilja su svi agenti koji su bili uz mene bili sretni jer je nakon toga uslijedilo ostalih 13 Vogueova, kaže Kristina.

Visoka je 181 centimetar, a njezin pomalo androgeni izgled, svakako je bio veliki plus. Androgeni model znači biti drukčiji. Da model može biti i muško i žensko. Da se možeš lako transformirati, oni bi rekli da možeš biti kameleom. Da se iz izazovne žene pretvoriš u dečkića od 16 godina jer je u to vrijeme to bilo popularno. Moda je diktirala da žene nose odjela, objašnjava.

Nakon osam godina aktivnog bavljenja modom, Kristina je napustila modne piste i otvorila vlastiti frizerski salon i studio za tetoviranje. Kod nas uvijek kažu jednom model, zavijek model. Od toga ne možeš nikad pobjeći, dan danas imam ponuda i prihvatim ih ako mi je interesantan projekt. Koliko god ja željela izaći iz mode, moda neće iz mene, poručuje.