"Dobar kirurg se ne smije bojati operacije"

Prof. Mišo Virag je maksilofacijalni kirurg s 45 godišnjim radnim stažom. Jedini je naš liječnik pozvan u Klub kraljevskog zbora kirurga, jedini je Hrvat predsjednik Europskog društva facijalnih kirurga i član je američkog društva za kirurgiju glave i vrata. Bio je i ravnatelj bolnice u Dubravi, iako je umirovljen prošle godine u 70. godini života i dalje je aktivan u svojoj struci što u Centru za ekspertnu medicinu u Zagrebu a nerijetko ga zovu na zahtjevnije zahvate i izvan naše zemlje.

Dobar kirurg se ne smije bojati operacije inače neće biti dobar kirurg, s druge strane ne smije biti previše siguran u sebe jer će onda nešto pogriješiti, to treba negdje izbalansirati. Mislim da je u kirurgiji bitnija glava nego ruke. Govori to maksilofacijalni kirurg prof. dr. Mišo Virag koji i ne zna broj operacija koje je izveo u 45-godišnjem stažu.

Najsretniji je, kaže, kad spasi pacijenta od kojeg su svi digli ruke. Mi te pacijente koje smo operirali doživotno pratimo tako da se zapravo čovjek razveseli kad vidi čovjeka nakon 30 godina koji je živ i zdrav. To su one satisfakcije koje imamo nakon dugotrajnih poslova.

Kao dijete liječnika, u mladosti je dr. Virag razmišljao i o odabiru nekog drugog zanimanja. Kao dobar matematičar mogao sam upisati elektrotehniku bez prijamnog ispita, to znači ako bilo koji prijemni padnem čeka me indeks. Međutim, onda sam se prijavio na medicinu i nisam požalio, kaže.

Na sreću mnogih pacijenata s tumorima glave i vrata, odabrao je medicinu, specijalizirao otorinolaringologiju i maksilofacijalnu kirurgiju. Željan znanja, prof. Virag je obilazio mnoge medicinske centre od New Yorka, Houstona do Pariza i Berna, i ta iskustva vrlo uspješno implementirao kod nas. Današnje se operacije uvelike razlikuju od onih nekada, pojašnjava.

Jedno je vrijeme prof. Virag bio ravnatelj bolnice u Dubravi, ali se u tom razdoblju nije odrekao operacijske dvorane. Trenutačno je u mirovini nakon što je u 65-oj na 5 godina produljio ugovor jer ga nije imao tko zamijeniti. I dalje je stručno aktivan u Centru za ekspertnu medicinu. No sada malo više vremena posvećuje svojim unucima i supruzi, profesorici montaže na Akademiji dramskih umjetnosti.

Obožava jedrenje, kojim je zarazio mnoge kolege, pa je ove godine održano 21. bolničko jedrenje, na koje dolaze i liječnici iz drugih zemalja. Iako sada manje radi, prof. Mišo Virag i dalje povremeno operira, a nerijetko se s njime konzultiraju za zahtjevnije zahvate ne samo kod nas nego i u inozemstvu.