Ciklus španjolskog filma u kinu "Tuškanac" posvećen trilerima

Nagrađivanim filmom "Močvara" Alberta Rodrigueza danas u zagrebačkom kinu Tuškanac počinje Ciklus španjolskog filma koji, u organizaciji Veleposlanstva Španjolske i Hrvatskog filmskog saveza, donosi šest kriminalističkih naslova i trilera snimljenih u proteklih dvadesetak godina.

Radnja mračnog trilera "Močvara", dobitnika prestižne Goya nagrade u više kategorija, smještena je na sam jug Španjolske, u zabačeni gradić u močvarnome području, gdje nestaju dvije sestre tinejdžerke. U gradić stižu dvojica policajaca koji otkrivaju kako slučaj ima puno više slojeva nego što je to na prvi pogled izgledalo.

U središtu 'brutalnog komada pulpa koji ispituje institucionalnu korupciju', filma "Sef broj 507" Enriquea Urbizua je Modesto, pošten i radišan čovjek koji upravlja lokalnim ogrankom banke u Costi del Sol, no kada ga pljačkaši zatvore u prostoriju sa sefovima otkriva više nego što je očekivao i o svom životu.

Koristeći stvarne povijesne događaje kao podlogu, film "Ledena tišina" Gerarda Herrerase orijentira se na fiktivan slučaj serijskog ubojice u ratnom okruženju španjolske vojne jedinice "Plava divizija", koja se u kaosu ruskog fronta 1943. bori na strani njemačke vojske.

Slijedi "Teza" španjolskog kralja trilera Alejandra Amenabara o djevojci koja, pišući diplomski rad na temu audio-vizualnog nasilja nailazi na snuff, film u kojem se nasilje stvarno izvršava, a koji je snimljen upravo na njenu fakultetu. Film je 1996. dobio nagradu Goya za najbolji film, debitantsku glumu (Fele Martínez), scenarij, režiju, montažu i zvuk.

Prikazat će se i film "Tajna u njihovim očima" argentinskog redatelja Juana Joséa Campanelle, drama s elementima krimića i sudske drame koja je, uz mnogo drugih nagrada, osvojila i Oscara za najbolji strani film. To je noir filmska priča o čovjeku koji je život proveo radeći na sudu, a nakon odlaska u mirovinu odlučio napisati roman temeljen na stvarnome događaju u čiju je istragu i sam bio uključen.

Ciklus će zatvoriti psihološki triler "Slatko spavaj" Jaumea Balaguera,  s dvoje vodećih španjolskih glumaca Martom Etura i Luisom Tosarom, o mračnom vrataru jedne zgrade u Barceloni kojemu je cilj zagorčiti život svima oko sebe, a ponajviše vedroj i simpatičnoj stanarki Clari.