'Sjećanje vode' otvara novu sezonu Ludens Teatra

Koprivnički Ludens Teatar kao prvi premijerni naslov u programu sezone 2017./2018. najavio je u ponedjeljak u Zagrebu humornu dramu "Sjećanje vode", koju po nagradom Olivier ovjenčanom tekstu engleske dramske spisateljice Shelagh Stephenson u subotu 11. studenoga u Domu mladih u Koprivnici postavlja Franka Perković Gamulin.

Najavljujući predstavu na konferenciji za novinare u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli, redateljica Perković Gamulin istaknula je kako je riječ o jednoj zaista kvalitetnoj predstavi kojom Ludens Teatar radi repertoarni iskorak u odnosu na svoje dosadašnje djelovanje.

Riječ je o jednom žanrovski ponešto drugačijem komadu kojemu je možda najbliža žanrovska odrednica humorna drama, tekstu koji se unutar formata komedije bavi nekim zaista dubokim dramskim, vrlo zanimljivim i slojevitim temama, pri čemu je matematički precizno postavljen omjer između dramskog ozbiljnog i nevjerojatno komičnog, rekla je redateljica, kojoj je to četvrta režija u Ludensu.

Tako "Sjećanje vode" predstavlja jedan repertoarni pomak kojim će Ludens Teatar publici predstaviti komad koji ne samo da će ju zabaviti, nego će se u likovima i situacijama moći i prepoznati, istaknula je.

Pisan precizno, vještinom pisanja koja proizlazi iz britanske dramske tradicije, taj tekst zahtijeva jednu golemu glumačku vještinu, nudi predivan materijal za rad ali s druge strane stavlja veliku odgovornost, dodala je Perković Gamulin.

Nagrađivani tekst Shelagh Stephenson iz 1996., komedija "Sjećanje vode" govori o tri sestre koje se susreću uoči majčinog sprovoda u kući svoga djetinjstva.

Mary je liječnica koja pokušava razriješiti davno potisnutu traumu; Theresa je vlasnica trgovine zdravom hranom i homeopatskim pripravcima, ljuta jer je sama brinula o bolesnoj majci, dok je Cathrine neutaživo željna pažnje i opsjednuta muškarcima. Njihovi se muški partneri teško snalaze u tom paklenom trokutu i upravo su situacije konflikata između intenzivnih sestara i pomalo zatečenih muškaraca mjesta najbritkijeg britanskog humora kojim je ovaj komad izuzetno vješto protkan. Njihova su sjećanja varljiva, ponekad razorno bolna, ponekad razorno smiješna, no i suze i smijeh ostvaruju svoju katarzičnu funkciju i pomažu trima ženama da ponovo uspostave zagubljenu bliskost.

Sestre glume Bojana Gregorić Vejzović, Ivana Krizmanić i Iskra Jirsak, a njihove partnere Goran Grgić i Ivan Grčić.