Bilivode u malom

Ratni vihor potjerao je u izbjeglištvo Jozu Markovića s obitelji iz rodnih Bilivoda, do temelja porušenog sela nedaleko od Zenice u susjednoj Bosni i Hercegovini. Doselili su se u Lug Gradinski nedaleko od Virovitice, a dugogodišnja čežnja za zavičajem potaknula ga je da pored obiteljske kuće započne izgradnju svojih Bilivoda u 'malom'  i to u stanju kakvom su bile prije rata.

Iako su Bilivode spaljene do temelja, njezinih 40 kuća zahvaljujući entuzijazmu Joze Markovića danas ponovno oživljavaju u Slavoniji, točnije u Lugu Gradinskom. Ostvarenje je to sna ovog 58 godišnjeg rudara o selu iz mladosti koje je napustio prije 24 godine.
To je bilo selo sa 5 prezimena: Mijać, Marković, Baković, Batarlo i Kustura. I kad sam ovo sve radio planirao sam da svaka kućica dobije natpis tko se u toj kućici rodio i sva imena do dana dok nismo iselili, ističe Jozo.
Mještani su danas raštrkani diljem svijeta, a želja mu je okupiti ih na jednom mjestu. Dio potrebne građe donirala je obližnja pilana, a izgradnji Bilivoda u malom pomažu općina, prijatelji i članovi obitelji.

Preostaje još na kućicama ocrtati prozore i vrata, provesti struju, izgraditi dječju igraonicu kako bi tijekom adventa za kada je planirano dovršenje, Bilivode u malom zasjale punim sjajem. No Jozo ne staje na tom projektu već gradi i štalicu u kojoj će za vrijeme adventa biti smještene žive jaslice uz besplatan ulaz za sve putnike namjernike.