Sve tajne dvorca Opeka

Iza jedne od najvažnijih plemićkih obitelji s varaždinskog područja - Bombellesa ostao je tek ruševni dvorac Opeka s arboretumom te bogatom knjižnicom. Zahvaljujući sudjelovanju u europskom projektu pod nazivom Ruralna detoksikacija, u Gradskom muzeju u tijeku je stručna obrada i sistematizacija vrijednih knjiga.

Dvorac Opeka sniva višestoljetni san. Sve je manji i tanji, a bio je dom četiri naraštaja slavnih Bombellesa. Obitelj je došla u posjed dvorca kad se Marko stariji oženio Ferdinandom - kćeri nasljednicom Franje Draškovića trećeg.

Oni su u velikoj mjeri utjecali na razvoj gospodarskog i kulturnog, ali i društvenog života, ne samo viničkog kraja i varaždinske županije, nego su sudjelovali i u razvoju, rekli bismo, hrvatskog gospodarstva, politike i kulture, objašnjava Spomenka Težak, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždina.

Od 1946. godine varaždinski muzej čuva knjižnicu obitelji Bombelles. Iza debelih zidova palače Sermage kustosica Nataša Mihinjač dosad je, zahvaljujući dvogodišnjem europskom projektu, obradila i sistematizirala polovinu od nekoliko tisuća vrijednih knjiga.

Svojevrstan je to prozor u svijet književnosti, umjetnosti, ekonomije, politike, povijesti, prirodnih i društvenih znanosti. Sadržaj je jako raznovrstan, interdisciplinarni i zaista obuhvaća sva područja - od filozofije, religije, tu se nalaze klasici svjetske književnosti, dosta povijesnih knjiga, putopisi, biografije, prosvjetiteljska literature - Voltaire, cijela kolekcija Voltairea, kaže Nataša Mihinjač, kustosica na projektu DETOX.

Otkrivaju se tajne knjižnice čiji se fundus skupljao od XVI. pa sve do XX. stoljeća. Polovina je nasljeđe Draškovića i to najstariji dio - poput znanstvenih časopisa iz XVIII. stoljeća s naglaskom na prirodne znanosti, medicinu. Marko Bombelles, dolaskom u Hrvatsku, donio je obiteljsku knjižnicu, a zanimala ih je povijest, u skladu s utjecajem te obitelji kroz stoljeća.

Možemo zaključiti iz toga što je njegov  otac bio odgajatelj Franje Josipa i njegovog brata, njegova majka je bila dvorska dama na dvoru Franje drugog, odnosno njegove jedne od supruga. A obitelj vuče korijene iz Portugala, da bi bili francusko plemstvo. A ono što možemo vidjeti u našim krajevima, oni dobivaju hrvatsko plemstvo Marko stariji dobiva i mađarsko plemstvo kad nasljeđuje svog oca, kaže Spomenka Težak.

Obitelj je najpoznatija po uređenju prekrasnog perivoja, jedinstvenog arboretuma Opeka. Njihovi su vrtlari kreirali poznate europske vrtove i parkove.

To je čuveni park u kojem su oni sadili neautohtona stabla iz cijeloga svijeta, koja su donosili sa svojih putovanja, stoga ne čudi zastupljenost literature u botanici, koja ukazuje na tu njihovu sklonost zelenim nasadima i hortikulturalnom uređenju. Ne čudi niti literatura o streljaštvu i lovu, omiljenoj razonodi plemstva, objašnjava Nataša Mihinjač .

Začetnici organiziranog lovstva na sjeverozapadu Hrvatske bili su zainteresirani i za znanstvena otkrića. Jedna od najzanimljivijih publikacija je rad koji opisuje rani rad i izume Nikole Tesle. Radi se o drugom izdanju iz 1894. godine, radi se o izuzetno rijetkoj knjizi, a njenu vrijednost povećava činjenica da izgleda da se na publikaciji nalazi potpis Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih izumitelja, znanstvenika.

Knjige oslikavaju sklonost članova obitelji, od koje potječe i prvi automobil u Hrvatskoj. Dovezao ga je u Varaždin Marko B. Mlađi 1898. godine. Taj Merzedes Benz je za stanovnike Varaždinske županije bio "pakleni stroj."

Teško je zamisliti da se u nekadašnjim ruševinama dvorca Opeka snimala Grička vještica. Josip Bombelles glumio je, tvrdi kritika - nevješto, Sinišu. Taj potomak slavne loze, jedan od osnivača Croatia filma, stradao je za vrijeme NDH.