Moda utječe na ljepotu i na zdravlje

Kako moda utječe na zdravlje - otkrivaju modni dizajneri i predavači na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Neki od njih dobro se osjećaju u Rockabilly stilu. Ali otkrivaju koliko traperice utječu i na ljepotu i na zdravlje.

Odijelo ne čini čovjeka, ali mnogo govori o njemu. U povijesti mode mnogo je zanimljivih trenutaka koji ostaju zauvijek ili se povremeno vraćaju. Osviješteni modni umjetnici otkrivaju estetske ali i zdravstvene prednosti stila koji se vraća.

Jako volim tu rokabily modu, recimo volim modu od kraja 30-tih do početka 60-tih godina. Danas dosta modnih brendova crpi inspiraciju iz tog vremenskog perioda, ali naravno tu uvijek postoji neka razlika, kaže Ivana Mrčela, akademska slikarica i modna dizajnerica.

Traperice kao odjevni predmet određuju mnogo toga u našim životima. Danas imamo jako veliki izbor na tržištu što prije nismo vidjeli. Danas možete naći traperice koje mogu proći u poslovnom svijetu, smatra Marin Sovar, akademski slikar i modni dizajner.

Sovar naglašava da odjevni premeti na određenim mjestima moraju biti zategnuti na tijelu. Kad je riječl o hlaćama, one morjau biti zategnute na mjestu struka.

Danas možemo često vidjeti da mlade djevojke od 16-17 godina imaju dosta ravne figure zbog toga što zatezanjem u nižem struku nisu dopustile da se bokovi razviju a isto ako nisu zatezale struk tako da bi on na neki način ostao uži, upozorava Sovar.