Svečana premijera filma 'Odisej' u Splitu

Svečana premijera francuskog filma 'Odisej' redatelja Jérômea Sallea večeras je održana u Kinoteci Zlatna Vrata, čime je proslavljen treći rođendan Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača - Dan neovisnih kina.

Rođendansko slavlje obilježeno je projekcijom biografskog filma o morskoj avanturi Jacquesa Cousteaua 'Odisej' koji je sniman upravo u Hrvatskoj, u okolici Splita, u rujnu 2015. godine i to na otoku Hvaru (Hvar, Starigrad, Jelsa, uvala Jagodna, Pakleni otoci), Visu i Biševu koji su 'glumili' jug Francuske, gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone.

Visokoproducirana filmska poslastica 'Odisej' izvrstan je primjer kako privučeni mjerama poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, visokobudžetni filmovi poput Ratova zvijezda: Povratak Jedija, Otpadnika ili Mamma Mia: Here We Go Again, televizijske serije kao što su Igre prijestolja, Iskopine, McMafije i Borgia te europski projekti poput Odiseja, trilogije o Winnetouu, Itsi Bitsi ili Uzvodno rijekom Hrvatskoj omogućavaju izvanrednu globalnu promociju te je pozicioniraju na svjetsku produkcijsku mapu.

Ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnog centra Daniel Rafaelić naglasio je kako će HAVC i nadalje sufinancirati snimanje stranih filmova u Hrvatskoj, podsjetivši da su takvi filmovi snimani u nas i prije stotinjak godina.