Hrvatska im postala pravi dom

Napustiti domovinu nije lako. No specifična situacija u Venezueli navela je peteročlanu obitelj Hrgetić da bez previše razmišljanja spakira kovčege i preseli u Hrvatsku. Izbor je pao baš na Hrvatsku jer ih s njome vežu obiteljski korijeni.

U obitelji Hrgetić hrvatski običaji uvijek su se poštovali. Nakon što su njegovi roditelji nakon Drugoga svjetskog rata emigrirali u Venezuelu, i Josip, koji je ondje rođen, nastavio je obiteljsku tradiciju. Tako je upoznao suprugu Maru - oboje su plesali folklor.

On je plesao hrvatski folklor, ja latvijski i upoznali smo se na smotri folklora u Venecueli. A ja sam za njega malo čula jer je on bio dva puta dečko od jedne moje prijateljice iz škole, ona je imala svoje bilježnice Josip, Josip, Josip i kad sam njega upoznala, rekla sam: "Pa ti si taj Josip!", ispričala je Mara Vitols Hrgetić.

Josip i Mara s troje djece živjeli su u Caracasu. Pokrenuli su obiteljski biznis koji su prije sedam godina odlučili proširiti na hrvatsko tržište.

Socijalna i politička situacija je grozna. Zbog kriminaliteta na ulicama ubijeno je 30 000 Venecuelanaca, naša inflacija ove godine dođe na 1000 posto, vi ne možete naći lijekova u dućanima, hranu u dućanima, morate sve na crno platiti, kaže Josip.

To te ubojstvo bliske prijateljice bili su okidač da se cijela obitelj preseli u Zagreb. Smatraju da Hrvatska kao država ima puno stvari koje sami Hrvati ne prepoznaju. Možeš živjeti u miru, vaš sin može hodati po cesti bilo kada, neće mu se ništa dogoditi, grad kao Zagreb je prekrasan, sve je čisto, uredno, sve dobro radi, kaže Josip.

Zbog svoje odluke nisu zažalili. Dapače, tu odluku smatraju najboljom u životu. Ovamo su došli zbog budućnosti svoje djece, a Hrvatska im je vrlo brzo postala pravi dom.