Pripremite božićne darove od otpada

Ususret Adventu već smo počeli razmišljati o božićnim darovima. Najcjenjeniji su oni izrađeni srcem i rukom, a ukoliko za izradu koristimo reciklažne materijale, predmetima koji bi inače završili na otpadu dat ćemo novi život.

Udruga "Eko - Zadar" održava radionice tkanja plastičnih vrećica na tkalačkom stanu. U sklopu projekta Reciklirajmo zajedno, financiranog od Grada Zadra, obrađuju temu PET otpada i njegovu oporabu.

Plastične vrećice koje u prosjeku koristimo 6 minuta u okolišu ostaju sto godina. Edukatorica tkanja na tkalačkom stanu Slavica Miličić, predsjednica udruge "Prospero" je između ostalog vodila projektni tim na Start Up Weekend-u osvojivši prvo mjesto i plaketu društvene inovacije za projektnu ideju Torbak - reciklaža najlonskih vrećica.

Započinje i novi ciklus kreativnih radionica recikliranja pod nazivom "Pletemo s novinama" gdje će se od starih novina i papira izrađivati razni korisni predmeti poput košarica, kutija, raznih novogodišnjih ukrasa i sl.. Tehnika pletenja košarica slična je tradicionalnoj tehnici pletenja košarica od pruća.

Više o zadarskom projektu ispričale su Atana Grbić-Martinović, voditeljica projekta Udruge Eko-Zadar „Reciklirajmo zajedno" i  Jelena Barešić, voditeljica radionice recikliranja "Pletemo s novinama".