Koje promjene donosi novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača?

Iz zajednice svih naroda i narodnosti starog kontinenta dolaze nove odredbe o izdavanju vozačkih dozvola. Važeći pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidatima za vozače treba uskladiti s novim odredbama europske direktive o vozačkim dozvolama.  To se prije svega odnosi na srčane bolesnike i dijabetičare.Kao i u svemu u životu, postoje osobe s dijebetesom koje su vrlo loše regulirane i takve osobe treba ograničiti vozačke dozvole ili ih motivirati da poprave svoju regulaciju time da mogu doći do vozačke dozvole. No istovremeno dobro reguliranim dijabetičarima koji redovito idu kod svog dijabetologa ne smije se uvoditi dodatne probleme i dodatna ograničenja, smatra Davor Skeledžija iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Što se kardiovaskularnih problema tiče nove odredbe navode dvadesetak stanja u kojima se ne izdaje ili ne produljuje vozačka dozvola. Među njima je i u zadnje vrijeme vrlo popularna sinkopa. Imate li tlak 180/110 nema vozačke, kod profesionalaca još je strože 155/95. Kod dijebetičara razlog za neproduljivanje ili neizdavanje vozačke dozvole je teška ponavljajuća hipoglikemija.

Problem je u tome što nam HZZO ne osigurava dovoljne količine trakica za mjerenje glukoze, kaže Skeledžija.
Svi prijedlozi idu na čitanje u Sabor i hoće li srčani bolesnici i dijabetičari voziti ovisi o krajnjem rješenju i kvalitetnoj javnoj raspravi.

Cilj ovih odredbi nije stvarati probleme bolesnicima već povećati razinu sigurnosti u prometu. A još smo početkom godine prozvani za nedovoljno implementiranje vozačkih pravile Europske unije. Kod nas još uvijek neki voze sa sinkopom.

O tome su u emisiji Imam problem raspravljali Azra Huršidić Radulović, predsjednica HLZ-Hrvatskog društva medicine rada, Hrvoje Pintarić, kardiolog, KBC Sestara milosrdnica i odvjetnik Mihael Hribar.