Thinkobjects: I proizvodnja je umjetnost

Industrijski dizajneri mlada su struka u Hrvatskoj. Nakon završenog školovanja pokušavaju doći do industrije, do proizvodnje i opstati. U današnjim uvjetima nije lako, ali uz umjetnost dizajniranja moraju svladati i umjetnost preživljavanja.

Proizvodnja je katkad umjetnost. U stvaranju proizvoda za tržište dizajneri preispituju mogućnosti, razvijaju prototipove koji su spremni za masovnu proizvodnju, sudjeluju u gradnji identiteta suvremenog hrvatskog dizajna.

Prostornu instalaciju osmislili su Jelena Lukač Kirš, Jakov Šrajer i Maša Vukmanović; zajednički djeluju pod imenom Thinkobjects. Čekaju buđenje industrije, ali ne miruju. Na izložbi u galeriji Bernardo Bernardi predstavili su svjetiljku Ola.

Svjetiljke ola su negdje 5. - 6. proizvod koji smo kao grupa thinkobjekts izbacili. Svjetiljke su nastale prvo kao ideja da se napravi jedna počast svjetlu jer smo svi zapravo htjeli kad-tad u svojoj karijetri dizajnirati lampu, kaže dizajnerica Maša Vukmanović.

Kako bi se došlo do savršene čiste forme, potrebno je zaprljati ruke. U stvarnosti posao dizajnera često nije glamurozan.

U projekt naših radova su uključeni stručni obrtnici, a često smo zbog nekakvih financijskih ograničenja primorani doraditi neke komade i prirpemiti ih za izložbu, objašnjava dizajner Jakov Šrajer.

Iako izgleda krajnje jednostavno napraviti neku formu, napraviti spoj dva materijala koji se spajaju u liniji koja se gotovo ne prekida je zapravo izuzetno težak zadatak, kažu dizajneri i naglašavaju da je prisutnost dizajner a u radionici zapravo nezamjenjiva jer jedini on ima kompletnu sliku proizvoda.

Priča koja je nastala u malim radionicama smještenima na različitim lokacijama spremna je za izazove tržišta, za masovnu proizvodnju, možda i radna mjesta.