Bow vs Plectrum - nova senzacija na glazbenoj sceni

Bow vs Plectrum nova je glazbena senzacija na hrvatskoj sceni u sastavu Filipa Novosela (tambura brač) i Tihomira Hojsaka (kontrabas).

Nesvakidašnji zvuk benda temelji se na ideji spajanja instrumenata kontrabasa sviranog gudalom (bow) i posve neobično ‒ tambure svirane nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom (plectrum).

Duo kombinira stilove koji imaju svoje izvore u etno glazbi Balkana i Panonije te suvremenom jazzu. Oba izvođača autori su originalnih skladbi ispunjenih motivima hrvatske narodne glazbe, harmoniji suvremenog jazza i virtuozitetu improvizacije, pridonoseći potpunom izražaju potencijala svojih instrumenata.

Tihomir je dobitnik najveće hrvatske diskografske nagrade Porin, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a bio je i gostujući profesor na UCLA-u predstavljajući hrvatsku glazbu.

Filip je dobitnik raznih nagrada i sudionik značajnih natjecanja, diplomirao je na Konzervatoriju za jazz i suvremenu glazbu u New Yorku te je jedan od najutjecajnijih tamburaških glazbenika novije generacije.

2016. godine izašao je njihov prvi nosač zvuka naziva Bow vs. Plectrum, na kojem gostuju Matija Dedić, Žan Tetičkovič, Vlatko Stefanovski i Theodosii Spassov, a koji je Jutarnji list proglasio najboljim jazz albumom godine. U godinu dana postojanja, duo je održao inozemne koncerte u Sloveniji, Italiji, BiH te turneju po SAD-u.