Izrađuje se osobna karta 'kamenog srca' Šibenika

Posljednjih 6 mjeseci intenzivno se prikupljaju podaci i fotografiraju kuće u središtu Šibenika. Cilj je stvaranje takozvane osobne karte za svaki objekt, kako bi se povijesno naslijeđe zaštitilo od devastacije. Projekt je pokrenulo Društvo za očuvanje šibenske baštine u suradnji sa sekcijom mladih Društva arhitekata.  

Kameno srce Šibenika najveći je njegov resurs. Stoga se brojne građevine obnavljaju ili su već obnovljene. Nažalost, nerijetko se investitorima ipak zalomi klima, plastični prozor ili beton na kućnom pročelju.

Zato je društvo za očuvanje šibenske baštine pokrenulo izradu 'osobne karte' za svaku od čak 2 tisuće građevina u povijesnoj jezgri. Prvi je to takav projekt, ne samo u Hrvatskoj. 

Svaki objekt je fotodokumentiran, izvađeni su iz katastra svi podaci, važeće konzervatorske smjernice i članci iz važećih prostornih planova. Sve će to od korisnika biti udaljeno samo jedan klik. Rade se predradnje za programiranje toga informacijskog sustava odnosno web portala koji će biti pokrenut za 6 mjeseci. 

Dosada su prikupljeni podaci za 300 građevina. 50 tisuća kuna za taj posao osigurano je iz donacija tvrtki. A Društvo za očuvanje šibenske baštine usto se nada potpori Ministarstva kulture.