Revija malih književnosti: Program Sjedinjene Države Levanta

Revija malih književnosti i Human Rights Film Festival zajednički organiziraju program Sjedinjene Države Levanta, koji će se od 5. do 10. prosinca održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.

U fokusu programa su suvremeni politički, društveni i kulturni odnosi unutar platoa uokvirenog Levantom i Sjedinjenim Američkim Državama, kojima će se pristupiti nekonvencionalno - kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima, putem književnih tekstova i filmova.

Središnji dio je Revija malih književnosti, Booksin festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje i prvi put u Hrvatskoj predstaviti suvremenu književnost na arapskom jeziku.

Predstavit će se književnici iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine s impresivnim biografijama, od Hode Barakat, jedne od najvažnijih libanonskih feminističkih književnica do Khaleda Khalife, zabranjivanog sirijskog romanopisca i scenarista koji odbija napustiti zemlju, najavljeno je iz zagrebačke Bookse.

Selektorica ovogodišnje Revije i profesorica arapske književnosti i kulture s Američkog sveučilišta u Bejrutu, Zeina G. Halabi, izjavila je kako je odabir bio "izazovan jer primorava da se u novom i eksperimentalnom pisanju proberu tekstovi koji zastupaju nove poglede na svijet." Stoga je odabrala raznolike književne glasove koji "nas odvlače od eksplicitno modernističkog sekularno-nacionalističkog diskursa prema onome koji je anakron, transnacionalan i pažljiv prema individualnom. Oni su zaokupljeni estetikom, ali se ne odriču političkog" te nas "pozivaju da konceptualiziramo ono što nazivamo suvremenim u njegovoj arapskoj iteraciji".

U sklopu Revije, Booksa će objaviti i predstaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta naslova "Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju".

Hrvatskoj publici predstavit će se dio autora uvrštenih u tu antologiju, Maan Abu Taleb, Asmaa Azaizeh, Hoda Barakat, Golan Haji, Khaled Khalifa, Sahar Mandour, Adania Shibli.

U diskusijskom dijelu programa ističu se  gostovanja Fawwaza Traboulsija, izvanrednog profesora povijesti i političkih znanosti s Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu, te Renad Qubbaj, glavne direktorice palestinskog Tamer instituta za edukaciju u zajednici.