Macron svečano otvorio muzej Louvre u Abu Dhabiju

Francuski predsjednik Emanuel Macron svečano je otvorio muzej Louvre u gradu Abu Dhabiju, prvi univerzalni muzej u svijetu koji nosi poruku tolerancije.

Macron i njegova žena Brigitte otvorili su muzej s liderom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhamedom bin Zayedom i nekoliko drugih lidera arapskih zemalja.

Bračni par Macron i lider UAE obišli su prostrane bijele sobe muzeja Louvre Abu Dhabi u društvu marokanskog kralja Muhameda Šestog, predsjednika Afganistana Ashrafa Ghanija i 400 drugih uzvanika.
Arhitekt zgrade Jean Nouvel obišao je s Macronom glavnu galeriju muzeja koja, kao i druge galerije, ima stakleni krov.
Zavirite u Louvre Abu Dhabija prije velikog otvorenja
U svom govoru Macron je nazvao "lažovima" one koji žele stvoriti dojam da je islam zasnovan na uništenju drugih religija. Naše religije, naše civilizacije neraskidivo su povezane, rekao je.

Francuska i UAE su prije deset godina potpisale ugovor o izgradnji Louvrea u Abu Dhabiju, kojim je Abu Dhabi pristao platiti Francuskoj 525 milijuna dolara za korištenje imena "Louvre" u narednih 30 godina i šest mjeseci, kao i 750 milijuna dolara za angažiranje francuskih menadžera, zaduženih za nadgledanje 300 umjetničkih djela pozajmljenih iz 13 muzeja.

Izgradnja muzeja koštala je 654 milijuna dolara. Kompleks se sastoji od 55 odvojenih zgrada.