Film "U plavetnilo" osvojio Prvu nagradu festivala u Chicagu

Kratkometražni igrani film "U plavetnilo" Antonete Alamat Kusijanović osvojio je Prvu nagradu profesionalnog žirija na Međunarodnom festivalu dječjeg filma u Chicagu, čime je ostvario uvjete da ga se razmatra za nominacije Američke akademije filmske znanosti i umjetnosti u kategoriji kratkometražnog filma.

Nagrađeni "film o odrastanju" prati trinaestogodišnjakinju i njezinu majku koje spas od obiteljskog nasilja potraže na otoku gdje je odrasla. Djevojčica se pokušava ponovno zbližiti s nekad najboljom prijateljicom kojoj više nije toliko zanimljiva, zbog čega se otvaraju neke stare rane.

Uz prvu nagradu profesionalnog žirija, "U plavetnilu" je osvojio i drugu nagradu žirija mladih, dok je dječji žiri dodijelio prvu nagradu u kategoriji dugometražnog filma češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji "Neparožderi" redateljice Galine Miklínove.

Međunarodni festival dječjeg filma u Chicagu, čije se 34. izdanje održavalo od 27. listopada do 5. studenog, najveća je i najdugovječnija manifestacija takva u SAD-u.

Nagrade dodjeljuju profesionalni žiri (filmaši, kritičari, djelatnici u obrazovanju), dječji žiri i mladi žiri, a godišnje festival posjeti oko 26 tisuća gledatelja.

Film Antonete Alamat Kusijanović četvrti je kandidat za nominacije za nagradu 'Oscar' u kratkometražnim kategorijama. Dosad su se kandidirali još slovensko-hrvatska koprodukcija "Noćna ptica" Špele Čadež (zahvaljujući glavnoj nagradi na festivalu Animafest Zagreb), dok su kanadsko-hrvatska koprodukcija "Ježeva kuća" Eve Cvijanović i "Magda" Mozarka Bojane Momirović isti status izborile zadovoljivši Akademijin kriterij da se minimalno tjedan dana prikazuju u komercijalnoj distribuciji u kinu u Los Angelesu.