Božidar Košćak podsjeća na Kumpića iz "Smogovaca"

Mnoge generacije odrastale su na kultnoj seriji naše televizije 'Smogovci' koju možete gledati subotom poslijepodne na Drugom programu. Jedan od omiljenih likova bio je nezaboravni Kumpić. Utjelovio ga je glumac Božidar Košćak s kojim smo se prisjetili snimanja legendarne serije.

Od prikazivanja prve epizode Smogovaca prošlo je 35 godina. Ova humoristična dramska serija prvi je put emitirana na tadašnjoj Televiziji Zagreb. Napravljena je prema istoimenom romanu Hrvoja Hitreca i prati obitelj Vragec iz Naselka na zagrebačkoj Peščenici. Božidar se ekipi legendarne serije pridružio u trećoj sezoni.

Moji kolege su bili Crni Džek (Slavko Brankov) i Emil Glad. Mi smo bili škvadra. Ne mogu vjerovati da me ljudi nakon toliko godina, na cesti, na moru, i to mladi, zaustavljaju. Ja sa svakim popričam i drago mi je. U kazalištu sam odigrao preko 6 tisuća predstava, više ni ne znam što sam igrao. Imao sam u mladim danima filmove, to je sve zaboravljeno, a Kumpić je ostao, kaže Božidar Koščak.

Zgode i nezgode dobroćudnog Kumpića prepričavaju se generacijama. Nezaboravna je i ona poznata Nosonjina rečenica: 'Nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali...'. Nažalost, neki Smogovci više nisu među nama, pa tako i Slavko Brankov i Emil Glad, s kojima je Božidar imao najviše snimanja.

Smogovci su postali dio hrvatske popularne kulture. Kad ih gledamo, bude nostalgiju i vraćaju nas u vrijeme kad smo i sami bili, ili još uvijek jesmo, dio njihove priče.

To nije sapunica. Hrvoje Hitrec je to ozbiljno pisao, snimalo se filmski, glumci su svi voljeli raditi to. Kako je napisano to sam razradio. Bilo mi je štos. Mi smo bili dobra ekipa, nikad nismo snimili kadar više od tri puta. Dogovorili smo se da ćemo 4 put bili loši, rekli smo Puhlovskom režiseru da nas ne maltretira, sjeća se Koščak.

Božidaru je 70 godina, a iako je u mirovini i dalje se bavi glumom. S velikim veseljem voli pogledati reprize serije koja ga je proslavila.