Festival Zagreb, grad poezije - hodočašće po Tinovim gostionicama

Tradicionalnim programom "Sjećanje na Tina", koji je za 62. godišnjicu smrti velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića zamišljen kao 'hodoćašće' gostionicama na potezu od Vinodola u Teslinoj do Blata u Masarykovoj ulici,  u subotu, 11. studenog, otvara se osmi Festival "Zagreb, grad poezije".

Tu su bili ključni lokali u koje je Ujević sa svojom subraćom hodočastio, od Vinodola u Teslinoj gdje ćemo otvoriti festival, preko Pule i Korčule u Teslinoj te Visa i Dingača u Masarykovoj, koji postoje još jedino u priči i legendi, a završavamo u Blatu,  rekao je Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala na konferenciji za novinare u gostionici Tip-Top, nekadašnjem Blatu, koji je najviše ušao u memoriju kao mjesto na koje je Ujević zalazio.

Po njegovim riječima, bio je to Tinov dnevni ritual. Živio je teatar ulice i gostionice, a gdje god se micao otvarali su se svjetovi i događao se veličanstveni Ujevićev teatar, napomenuo je.

Matović kaže kako tom manifestacijom žele afirmirati Ujevićeve ulice i gostionice, UJevića i njegovo djelo. On je najtrezveniji um 20. stoljeća, o njemu se govori preko otrcanih priča, ali je bio uistinu trijezan, znao je 12 jezika i vladao svim mogućim temama, istaknuo je.

S obzirom na imena lokala u Teslinoj i Masarykovoj, koje je Ujević svakodnevno obilazio, taj se potez naziva i Jadranskom magistralom, a za Martinje će nakratko dobiti novo ime.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će se u subotu na dva sata te dvije ulice preimenovati u Ulicu Tina Ujevića. To ćemo raditi svake godine da osvježimo sjećanje na velikog pjesnika, a u toj šetnji kroz povijesni slijed stvari vodit će nas Matvić, koji živi našeg Tina, dodao je.

Festival će okupiti niz umjetnika koji štuju Tinov rad i koji će kroz poeziju, svirku i anegdote na svakoj od lokacija događanja podsjetiti zbog čega je Tin Ujević i danas jedan od najvažnijih i najzanimljivijih hrvatskih pjesnika.

Svaka živa gostionica bit će od 17 sati nadalje domaćin kratkog scenskog događanja koje kreiraju poznati umjetnici kao sjećanje na Ujevećeve zagrebačke ulice i gostionice.

U programu sudjeluju, među ostalima, Rade Šerbedžija, Perica Martinović, Tonko Maroević, Vesna Tominac, Nikša Marinović, Bogdan Žižić, Sara Renar, Irena Šekez Sestrić i Zoran Kelava.