Raste zanimanje za proizvodnju domaćih sireva

Sve veći broj proizvođača mlijeka zbog niske otkupne cijene odustaje od tog posla, a gotovo se svaki dan ugasi jedno takvo gospodarstvo. No ima i onih manjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su spas potražila u vlastitoj preradi mlijeka u sireve.  

Tomislav Koledić  iz Brezovca nadomak Bjelovara u staji ima samo četiri krave no zahvaljujući proizvodnji sira  namjerava ih kupiti još. Dobio je zeleno svjetlo iz europskog fonda ruralnog razvoja. Odobreno mi je 6 tisuća eura to bi uložio u izgradnju mini sirane a ako bi mi što ostao još bi kupio i koju junicu da povećam broj krava u štali, ističe Tomislav.

I Tomislav se našao u klupama na radionici za male sirare što je financira  Europska unija. Ima tu i iskusnih sirara no stigli su ovamo jer znaju da mogu saznati još novosti u sirarstvu.

Zanimanje za proizvodnju domaćih sireva raste, a za dio je poljoprivrednika prema europskim pravilima ovakva je edukacija i obvezna. Dosad je edukaciju u 15 županija prošlo oko 300 sirara a među njima su sigurno i oni koji su baš zbog proizvodnje sira odlučili ne rasprodati krave kojih je nažalost baš kao i mljekara sve manje u našoj zemlji.