Zdenka Heršak i Vladimir Kranjčević dobitnici nagrade za životno djelo

Glumica Zdenka Heršak i maestro Vladimir Kranjčević dobitnici su Nagrade hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje u području drame, odnosno opere, objavljeno je na konferenciji za novinare u Hrvatskome društvu dramskih umjetnika, na kojoj je otkriveno i tko će sve ove godine biti u utrci za godišnje Nagrade hrvatskoga glumišta.

Kao iznimna glumačka osobnost Zdenka Heršak, koju je kritika prozvala glumicom nasmiješene tuge, dugi je niz godina svojim ulogama obilježila repertoar Dramskog kazališta Gavella, no jednako tako i televizijsku i filmsku scenu, a i danas, u devetom desetljeću života, posjeduje golemu snagu, nepresušnu stvaralačku energiju i osebujan stvaralački talent, stoji u obrazloženju nagrade, koje je pročitala predsjednica žirija za dramu Ljerka Margitić.

Pijanist, dirigent i glazbeni pedagog Vladimir Kranjčević je u 56 godina dugoj i bogatoj profesionalnoj umjetničkoj karijeri odgojio naraštaje hrvatskih glazbenika i promicao glazbenu umjetnost i stvaralaštvo hrvatskih autora, te bio ravnatelj, umjetnički voditelj i šef-dirigent značajnih ustanova vezanih uz operu i klasičnu glazbu u Hrvatskoj, ravnajući uz poznata djela inozemnih autora i praizvedbama djela suvremenih hrvatskih skladatelja. Uz uspješnu pedagošku, ostvario je iznimno uspješnu i zavidnu umjetničku karijeru, a  njegova je uloga u hrvatskome kulturnom životu neizbrisiva i nemjerljiva, napominje se u obrazloženju, koje je pročitala predsjednica žirija za operu Mirjana Bohanec-Vidović.

Za najbolja ostvarenja u području dramske umjetnosti nominirane su predstave "Črna mati zemla" Kristijana Novaka/Tomislava Zajeca u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja" Hrvoja Ivankovića i Ivice Boban u režiji Ivice Boban i produkciji 68. Dubrovačkih ljetnih igara i "Zbunjoza" Mariusa von Mayenburga u režiji Ivana Plazibata i koprodukciji Playdrame i Gradskog kazališta mladih Split.

Ruždjak Podolski je za "Črna mati zemla" nominirana i za najbolju režiju, uz Ivicu Boban (za predstavu "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja" i Aidu Bukvić koja je režirala "Pluća" Duncana Macmillana u koprodukciji Teatra Exit iz Zagreba i Doma kulture Kristalna kocka vedrine Gradskog kazališta Sisak.

Nominaciju za ulogu u predstavi "Črna mati zemla" osvojio je i Adrian Pezdirc za ulogu Matije, a u konkurenciji za titulu najbolje glavne muške uloge su mu Borko Perić za ulogu Frane u u predstavi Jedan sluga, dva gospodara Vite Taufera i Branimir Vidić za ulogu Skupa u predstavi "Skup", u režiji Ivice  Kunčevića.

U kategoriji sporedne glumice nominirana je Urša Raukar za ulogu bake, također iz predstave "Črna mati zemla", a za tu će se nagradu natjecati i Petra-Bernarda Blašković za ulogu Libere u predstavi "Barufe" Vite Taufera te Mia Krajcar za ulogu Ivane u predstavi "Tri treća tromjesječja", u režiji Frane Marije Vranković.

"Črna mati zemla" ima i nominaciju za dramaturgiju  - Tomislav Zajec, u konkurenciji s Hrvojem Ivankovićem i Ivicom Boban, nominiranima za predstavu "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja" te Anom Tonković Dolenčić za dramski tekst  "Sherlock Holmes", nastalom prema motivima i likovima pripovijetki i romana Arthura Conana Doylea.

Za  glavnu  žensku ulogu nominirane su Jasna Ančić za ulogu Žene u predstavi Ostavljam te  u režiji Matjaža Latina i produkciji Hrvatskog narodnog  kazališta Zadar, Jadranka Đokić za ulogu u predstavi Pluća u režiji Aide Bukvić i Mirta Zečević za ulogu Josipe Jurić u predstavi Kakva majka, takva kći u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji Kazališta Smješko iz Zagreba.

U kategoriji sporedne muške uloge nominirani su Vinko Kraljević za ulogu u predstavi  Kako život u režiji Ivana Lea Leme i produkciji Kazališta Moruzgva iz Zagreba, Damir Poljičak za ulogu Ante u predstavi Jedan sluga, dva gospodara u režiji Vite Taufera i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba te Siniša Popović za ulogu Nikole u predstavi Ljudi od voska  Mate Matišića u  režiji Janusza Kice i produkciji  Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za  najbolju  lutkarsku predstavu ili  predstavu za djecu i mlade nominirane su "Od atoma do stanice Siniše Novkovića u režiji Siniše Novkovića i produkciji Gradskog kazališta mladih Split, Sherlock Holmes u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih i "Tko nema u vugla, googla u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine Gradskog kazališta Sisak.

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjelit će se Umjetničkoj udruzi djelovanja u kulturi Arterarij za autorski projekt Pogledaj me koja "primarnim scenskim jezikom istažuje ne samo kazališne već i granice društvene odgovornosti".

Za najbolju predstavu u cjelini na području opere nominirane su "Don Carlo" Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Elija Boncompagnija,  u režiji Dereka Gimpela i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Orlando Georga Friedricha Händela pod dirigentskim vodstvom Davida Batesa, u režiji Jánosa Szikore i produkciji 68. Dubrovačkih ljetnih igara te Otello Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, u režiji Marina Blaževića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka.

Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje nominirani su Krešimir Dolenčić za režiju opere Seviljski brijač Gioachina Rossinija pod  dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu za 63. Splitsko ljeto, Filip Pavišić za dirigiranje opere Tosca Giacoma Puccinija u režiji Ozrena Prohića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Ozren Prohić za režiju opere Turandot Giacoma Puccinija pod dirigentskim  vodstvom Lorisa Voltolinija i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu za 62. Splitsko ljeto.

Za najbolja žensku ulogu u operi nominirane su  Diana Haller za ulogu Rosine u operi Seviljski brijač, Lana Kos za ulogu Elvire u operi Ernani i Ivana Lazar za ulogu Angelice u operi  Orlando, a mušku ulogu Domagoj Dorotić za ulogu Porina u operi Porin, Ljubomir Puškarić za ulogu Markiza Rodriga od Pose u operi Don Carlo i Giorgio Surian za ulogu Iaga u operi Otello

Za najbolju baletnu predstavu u cjelini nominirani su "Derviš i smrt na glazbu Gorana Bojčevskog u koreografiji i režiji Igora Kirova i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, "Gospoda Glembajevi prema Miroslavu Krleži na odabranu glazbu Ludwiga van  Beethovena i Sergeja Rahmanjinova u koreografiji i režiji Lea Mujića i produkciji  Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te "Labuđe jezero na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji i režiji Vladimira Malakhova.