Crveno Martinje u Maksimiru

Zoološki vrt grada Zagreba obilježava Međunarodni dan crvenih pandi. Prigodni program trajat će od 11 do 15 sati.

Program koji ove godine pada na Martinje, bit će u znaku crvene boje iz dva razloga - zbog jedinstvene boje krzna tih čudesnih azijskih životinja te zbog razine njihove ugroženosti. Naime, u posljednjih se 18 godina populacija crvenih pandi smanjila za 50 posto. Životinje su to koje žive na obroncima Himalaje, a najviše ih se ugrožava uništavanjem staništa.

Prvih stotinu posjetitelja koji u Vrt dođu s barem jednim crvenim odjevnim predmetom, na likovnoj će radionici moći preuzeti plakat crvene pande. Ta će se radionica održati na Lavljoj stijeni Kidepo, a djeca će na njoj moći izrađivati maske i repove crvenih pandi.

U edukativnim kutcima djeca će učiti o njihovoj prehrani te razlici između velikih i crvenih pandi.

U kineskom paviljonu Sichuan, kraj nastambi crvenih pandi, organizirat će se slasna radionica. Uz poslastice posjetitelji će izrađivati i igračke za zagrebačke pandice.

Njihova su imena Ema i Popi. Popi je petogodišnji purger, a Ema trogodišnja Njemica. Od prošle godine žive zajedno, a njihovi se timaritelji nadaju da će živjeti dugo i sretno.

Do nedjelje kada se u Pireju igra nogometna utakmica između Grčke i Hrvatske, svi posjetitelji koji u Vrt dođu s nekim obilježjem hrvatske reprezentacije, mogu ući po povoljnijoj cijeni.