U europskim metropolama rješenje za vrane - sokolarenje

Sve češća pojava vrana po zagrebačkim kvartovima stvara velike probleme. Gnijezda po krošnjama Novog Zagreba sve su brojnija, a naselje Siget dugo se već bori s nasrtajima vrana, ne samo na kućne ljubimce, već i na ljude.

Razbacano smeće po ulicama, stalna buka i graktanje, nasrtaji vrana na kućne ljubimce i ljude, nestanak populacije drugih gradskih ptica - od svega toga zaziru građani našega grada. Iako je cijela priča krenula iz Sigeta, čini se kako građani tamo najmanje strahuju. Uz Siget, na području Novog Zagreba Remetinec je još jedno 'okupljalište' vrana gdje stvaraju velike nerede.

Vrane se gnijezde u visokim krošnjama topole i jablana, a po zakonskoj regulativi gnijezda se ne smiju uklanjati u periodu gniježđenja, kazao je direktor podružnice Zrinjevac Zagrebačkog holdinga Igor Toljan, te dodao kako će si ptice, iako su radnici Zrinjevca u postupku skidanja gnijezda, kada dođe vrijeme gniježđenja u dan ili dva napraviti novo gnijezdo.

Jedno od rješenja dugogodišnjeg problema je edukacija ljudi oko zbrinjavanja otpada, tvrdi potpredsjednica građanske inicijative Siget Gordana Pasanec. Uz to, sokolarenje je jedan od prirodnih načina za smanjenje populacije vrana u gradu.

A kako bi izgledao pothvat sokolarenja? Sokolar bi s jastrebom trebao u početku uloviti par vrana. Vrane su inteligentne životinje i pamte, stoga bi već u drugom dolasku sokolara vrane shvatile da dolazi njihov prirodni neprijatelj te bi otišle negdje dalje. Sokolar bi trebao dolaziti određeni period, a kasniji rezultat je samo prolazak autom kroz to mjesto gdje su nekada bile vrane, ispričao je bivši sokolar Hrvoje Kukas.

Na području grada Zagreba i Velike Gorice postoji 7 aktivnih sokolara koji imaju sve potrebne dozvole, pa će možda i suradnja između Grada i njih biti logično rješenje. Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo izradio je Program zaštite divljači izvan granica lovišta koji je u tijeku javne rasprave prije njegova donošenja. Program bi trebao zaživjeti 2018.