Hrvatska knjižnica godine nalazi se u Prelogu

Ima 850 članova i fond od 25 tisuća knjiga. Smještena u malom međimurskom gradu Prelogu - ta je knjižnica, hrvatska knjižnica godine.

Ne samo police pune knjiga, preloška knjižnica nudi mnogo više. Nerijetko je mjesto druženja - pričaonica, književne večeri, zanimljivih predavanja o različitim temama, edukacija, primjerice o informatičkoj pismenosti. Uz sve to, već godinama organizira vrlo popularni kviz, a iznimno je aktivna i na društvenim mrežama. Sve to, čini je boljima od drugih, pa je dobila ugledno strukovno priznanje za 'Knjižnicu godine'.

Za to je potrebno mnogo truda i zauzimanja djelatnika male preloške knjižnice, no oni sami kažu, kako je tajna uspjeha u nečem posve drugom. Uključili su članove u svaki dio svoga rada, od planiranja manifestacija, od kreiranja usluga, od nabave knjižne građe, potpuno su uključili članove kako bi se i oni osjećali kao dijelom knjižnice što zapravo i jesu.

Usto, prate i svjetske trendove ne samo u izboru knjiga. Primjerice onaj koji promiče knjižnice kao svojevrsni dnevni boravak, treće mjesto susreta. U tome su, kažu, uspjeli,  povezali se sa zajednicom, udrugama i ustanovama s kojima rado surađuju.