Mozaična emisija o Hrvatskoj za milijardu kineskih gledatelja

U Kini će se sredinom prosinca prikazati TV show u cijelosti posvećen Hrvatskoj, koji će gledati možda i milijardu osoba.

Ekipa emisije koja se u originalu zove Tian Tian Xiang Shang (TTXS), što znači "Dobro uči i napreduj više svaki dan", proteklog je mjeseca boravila u Dubrovniku i Zagrebu, gdje su obavili višednevno snimanje šaljivih priloga o Hrvatskoj, ljudima, kulturi, hrani, glazbi itd. Na snimanjima su im društvo pravili Miroslav Ćiro Blažević, Jelena Rozga, Ana Rucner i Maksim Mrvica, koji u Kini već odavno ima status zvijezde.

U gradu Changsha, koji ima oko 7,5 milijuna stanovnika, prije nekoliko dana obavljen je drugi krug snimanja epizode o Hrvatskoj pod nazivom "Croatian Rhapsody", što je naziv i Kinezima najomiljenije Mrvične skladbe. Snimanje je održano u studijima TV postaje Hunan TV-ja, a u mozaičnom programu su se, osim šibenskog pijaniste, pojavili hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović, vlasnik restorana "Stari Puntijar" Zlatko Puntijar s kćeri Mateom, obitelj Xiaoting Chen-Li, vlasnici "Azije", renomiranog kineskog restorana u Hrvatskoj, te pjevačica Lana Jurčević.

Troje natjecatelja borilo se za glavnu nagradu - putovanje u Hrvatsku, a konačna odluka donijeta je nakon što im je "pregledana prtljaga", odnosno jesu li se dobro pripremili za putovanje u naše krajeve i koliko dobro poznaju našu zemlju.

Ulogu glavnog suca igrao je veleposlanik Koharović, usput odgovarajući na brojna pitanja natjecatelja i voditelja, koji su što iscrpnije nastojali objasniti Hrvatsku Dalekom istoku. Kineze je osim viznog režima te (ne)izravnog leta, zanimalo i koliko dana godišnjeg odmora Hrvati koriste, koliko traje porodiljni dopust, je li Hrvatska sigurna, te koje su glavne razlike između dvaju zemalja, odnosno naroda.

Maksim Mrvica ih je u međuvremenu učio svirati svoje skladbe na klaviru, odgovarajući na brojna pitanja o vlastitom viđenju Kine, obzirom da u nju već 12 godina redovito dolazi, te je najpoznatiji hrvatski brend u tom dijelu svijeta.

Svoj prvi susret s Kinom nikako neće zaboraviti ni Lana Jurčević, koja je na snimanju proslavila rođendan pa su je domaćini počastili tortom i "rezancima za dugovječnost" - yi mian, koji se u mnogim dijelovima Kine služe za rođendane.

Na snimanju u srcu Kine nije nedostajalo ni tradicionalnih hrvatskih okusa, za što je bio zadužen Zlatko Puntijar koji se s kćerki Mateom na pozornici pojavio u tradicionalnoj nošnji, a pred kamerama je učio voditelje kako sabljom otvarati šampanjac i predstavio svoj primjerak najmanje kuharice na svijetu "Wiener Kochbuch" (dimenzijame 21 x 24 milimetra) koja je u Beču izdana 1905., a u njoj je 100 recepata na čak 130 stranica.

Najpoznatiji hrvatski Kinezi, obitelj Chen koja je svoj prvi zagrebački restoran otvorila početkom 90-ih, objasnili su kineskom gledateljstvu koja su kineska jela Hrvatima najdraža.

Tijekom snimanja pohvalili su se i čitavom fotogalerijom poznatih hrvatskih "faca", od političara do estradnih umjetnika, koje posjećuju njihov restoran.

Ukupno 90 minuta showa na temu Hrvatske emitirat će se 15. prosinca, a trebalo bi ga gledati i do milijardu osoba, koliko ih općenito pokriva Hunan TV.

Neke od zemalja koje su već na svojem terenu, a potom i u Kini snimale TTXS, poput Češke i Danske, zabilježile su u mjesecima nakon emitiranja ubrzan porast broja turista s Dalekog istoka, a time i veću zaradu.