New Delhi obavijen otrovnim smogom, mjere neuspješne

Gust oblak otrovnog smoga koji 10 puta prelazi preporučeni limit obavija glavni indijski grad New Delhi, a vlasti se bore kako bi riješile krizu javnog zdravlja koja ulazi u drugi tjedan.

Delhijske vlasti proglasile su izvanredno stanje prošli tjedan nakon što je onečišćenost  zraka bila na vrhuncu, godišnji fenomen za koji je kriva kombinacija nezakonita spaljivanja usjeva u sjevernim pokrajinama, automobilski ispušni plinovi i prašina.

Tijekom vikenda, vlasti su rekle da planiraju koristiti vatrogasna vozila te vodenim mlazovima u dijelovima grada rastjerati smog, no ta je mjera imala slab učinak.

Mjerenja obavljena u američkom veleposlanstvu  pokazuju da su razine otrovnih zračnih čestica poznatih kao PM 2,5  dosegle 495 u ponedjeljak ujutro. Gornja granica "dobre" kvalitete zraka je 50.

Viši vladin dužnosnik rekao je da vlada malo toga može još učiniti. Zasad možemo samo to, sad moramo čekati kiše da očiste zrak, rekao je Prashant Gargava, dužnosnik u saveznom centru za kontrolu onečišćenosti.

Gargava, koji je zadužen za praćenje kvalitete zraka rekao je da je delhijski zrak stalno u opasnoj zoni, unatoč mjerama poput zaustavljanja građevinskih radova te povišenja parkirališnih pristojba u nastojanju da se ljude potakne na javni prijevoz.

Zračne čestice PM 2,5 oko 30 puta su tanje od ljudske vlasi. Čestice se mogu udahnuti duboko u pluća te prouzročiti bolesti dišnog sustava i druge tegobe.

U bolnicama je zabilježen skok u broju pacijenata koji dolaze s tegobama dišnog sustava, prema medijskim izvješćima. Svake sekunde oštećujemo pluća ali ne možemo prestati disati, rekao je Arvind Kumar, predstojnik plućnog odjela u gradskoj bolnici Sir Ganga Ram.