Drago Štambuk, pjesnik, liječnik i diplomat

Drago Štambuk, pjesnik, liječnik i diplomat predstavio je svoju novu pjesničku zbirku.

Ovogodišnji Interliber doista je vrijedilo posjetiti. Jedan od razloga svakako je i nova pjesnička zbirka Drage Štambuka. Pjesnik, liječnik, diplomat u svojim se zanimanjima susretao sa sudbinama i sudbonosnim. Kao liječnik držao je sudbine u svojim rukama. Kao diplomat, kao veleposlanik Republike Hrvatske živio je u mnogim gradovima izvan domovine, družio se sa značajnim povijesnim ličnostima poput majke Tereze i Dalaj Lame. Svoja je iskustva pretočio u pjesme.

I posljednju knjigu napisao je prilikom petogodišnjeg boravka u dalekom Brazilu. Pjesnička zbirka 'Theurgia' nomadska je potraga za nadzemaljskom svrhom, za božanskim. Theurgia znači, na grčkom, latinizirano, božje djelo ili božje djelovanje. Ja bih rekao da je to jedna duhovna i bogozazivajuća knjiga. Knjiga koja pokazuje odnos boga i nezahvalnog čovjeka koji pokušava biti bog i koji se hrva i u ovim posebnim vremenima bori s bogom na jedna vrlo neobičan način,  kaže o svojoj zbirci Štambuk.

Putovanja su konstanta u životu ovog  pjesnika. Kao veleposlanik Republike Hrvatske uz već spomenuti Brazil živi i radi u Indiji, Egiptu, velikom broju arapskih zemalja, Japanu, Koreji. I putovanja postaju dijelom njegovih knjiga. Drago Štambuk rođen je u Selcima na Braču. Na svojim je brojnim putovanjima zadržao čvrstu vezu s korijenima. Iznimno uspješnu inozemnu liječničku karijeru zamijenio je diplomacijom. Ništa neobično, kaže, jer znanost i umjetnost čvrsto su povezane.

Theurgia Drage Štambuka njegova je brazilska priča. A čitatelju nudi potragu za božanskim u imaginarnom putovanju kroz prostor i vrijeme.