Moda inspirirana hispanoamerikom

Zanimljiva mlada modnu dizajnerica Loreta Gudelj ima vrlo posebnu inspiraciju. Sve njezine dosadašnje kolekcije nosile nazive, ali i bile u bojama i teksturi raznih latinoameričkih država španjolskog govornog područja.

Loreta Gudelj je s brandom Loré otvorila ovosezonski Ljubljana Fashion Week, te predstavila novu aktualnu kolekciju Perú / Los Andes. Kao i u ranijim kolekcijama Loré koristi tradicionalne etnografske motive Hispanske Amerike koje interpretira u suvremenom kontekstu mode. Glavna inspiracija ove kolekcije je Peru i peruanski dio andinske regije koja obuhvaća naslijeđe i manufakturu Inka. Loré brend karakterističan je po korištenju ručno izrađenih materijala, te je Loreta ovaj put surađivala s izvornim peruanskim tkaljama koji su izradile raznobojne vezene trake koje su upotpunile izvorni dojam kolekcije. Upotrebljeni materijali uključuju izvornu ručno bojanu vunu vicuñe i alpake, ručno tkane vunene šalove koje je za Loré u skladu s motivima Perua, istkala tkalja Ivna Matičec, te premium materijale poput merino i moher vune, kašmira, viskoze, svilenog pliša, taft svile, rustičnog samta i nekoliko varijacija debljeg i tanjeg trapera. Vuna alpake, specifična za Ande ima specifičnu rustičnu teksturu koja je Loreti poslužila kao središnji motiv kolekcije, te je izradila odjevne prijedloge za zimu koji uključuju predimenzionirane kapute i jakne, kratke vunene jakne, kombinezone, različite modele hlača, haljina i košulja i dugih večernjih haljina koje su zaključile reviju.

Loreta je diplomirala povijest umjetnosti i španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a dio studija provela je na Universidad Autonoma u Madridu gdje je bila stipendist Madridskog sveučilišta te Accesorias universitarias u Meksiku. Trenutno je na kraju druge godine doktorata pri Katedri za modernu i suvremenu umjetnost pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon doktorata planira master iz mode i komunikacije u Madridu. Suvlasnik je škole stranih jezika Polyglotte Institute gdje predaje španjolski jezik. Podukom se bavi 13 godina. Surađuje na različitim projektima vezanim uz izložbe pri institucijama u Zagrebu te piše redovito predgovore izložbama i likovne kritike za stručni časopis za likovnost 'Kontura'.

Loré je pokrenula prije 2 godine i s njime bila pozvana na različite tjedne mode poput Londona, Vancouvera, Shangaija, Copenhagena i Ljubljane, trenutno izlaže samo na tržištima koje može komercijalno pokriti poput Slovenije i Hrvatske. U veljači planira pokrenuti novi brend koji će biti drukčijeg formata i uključivat će manje capsule kolekcije s naglaskom na minimalizmu i bit će predstavljene u potpuno različitom nerevijskom konceptu. Cilj mi je kroz modu prenijeti svoje znanje iz drugih područja poput etnografije i umjetnosti. Redovito sam izlagala u sklopu Cro-a- portera, osim zadnje kolekcije koju sam predstavila u Ljubljani jer planiram širenje na tržište Slovenije.

U dosadašnjim kolekcijama surađivala je s različitim umjetnicima koje se bave manufakturom: Željkom Pušićem, jedinim od najpoznatijih tkalaca na području srednje Europe, u čije materijale se zaljubila s 12 godina. Loreta je sretna što su upravo njegovi zadnji materijali bili dijelom njene prve kolekcije Guatemala/ Ixchel. S Ivnom Matičec surađuje redovito, a povremeno i sa Sanjom Šebalj i Miroslavom Margetić. Također surađuje i s izvornim umjetnicima iz hispanoameričkih zemalja (Argentina, Peru od kojih je direktno nabavljala trake) te čipkaricama (lepoglavska čipka, idrijska čipka, idrijska čipka, necana čipka).

Cilj brenda Loré je pokušati očuvati ručni rad koji sve više izumire i pokazati da se tradicionalno može vrlo dobro ukomponirati u suvremeno viđenje mode. Za Hispanoameriku sam osobno vezana jer sam nekoliko godina živjela u Meksiku gdje sam se upoznala s njihovim bogatstvom rukotvorina. Kako sam španjolski jezik i studirala, područje mi je jako  te svaku kolekciju shvaćam kao 'putovanje' u te zemlje što pokušavam i vizualno prenijeti. Na svakoj Loretinoj kolekciji sudjeluje i slikarica Mateja Babić koja radi vizuale. Loreta surađuje i s keramičarkom Marinom Marinski i Silvijem Hrnčirom koji obrađuje metal.

U emisiju Dobro jutro, Hrvatska donijela je Loreta dašak Perua koji je tema njezine najnovije kolekcije: