King i Enola, atrakcije zagrebačkog zoo vrta

U zagrebački Zoološki vrt prije nekoliko mjeseci stigla je simpatična ženka patuljastog vodenkonja, koji se ubrajaju u ugrožene vrste životinja. Nije samo ona zagrebačka zoološka atrakcija. Veliki čovjekoliki majmun, čimpanza King upravo je proslavio 20. rođendan. 

King je kralj zagrebačkog Zološkog vrta, a nedavno je proslavio 20. rođendan. Posebno za tu prigodu organizirana je i velika proslava. Jer nije mala stvar napuniti dvadeset godina. Slobodno pitajte Kinga. Rođen je u Zološkom vrtu. Otac i majka su mu ovdje bili, Deda i Suza. King je sada prešao u dominaciju, zrelost, ima svoje dvije ženke. Saru i Megi. Sara je stara 17 godina, Megi je napunila 12,  otkriva timaritelj Ivan Šarić. Čimpanza King je ponos zoološkog vrta. Njegov otac Deda je legenda ZOO-a, najstarija živuća čimpanza, doživio je 45 godina. King je prolazio razne faze, bio je nestašni adolescent, sad je postao pravi vođa, brine se za svoje cure, postao je pravi gospodin. To je po genetici, jer je takav bio njegov otac,  dodaje Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta. O Kingu se svakodnevno vodi briga. Dobiva jelo do 8 puta dnevno. Kuhaju njemu i društvu čajeve, pokušavamo im napraviti da unutar tih kaveza imaju najbolje što im mi možemo pružiti,  kaže Ivan. King je po prirodi pravi veseljak, a za vrijeme lijepih dana obožava se izležavati na suncu. Osim banana najviše voli jesti jabuke. Čimpanze u prirodi dožive 40 godina, a u zoološkom vrtu mogu živjeti i do 50. Pred Kingom su, dakle, najbolji dani.

Velika atrakcija u Maksimiru je i Enola, patuljasta vodenkonjica koja nastanuje tropske šume zapadne Afrike i uvijek se nalazi u blizini vode. Patuljasti vodenkonj, manja je verzija velikih nilskih konja. U 12. mjesecu će proslaviti dvije godine, došla je u travnju i bila je dvosturko manja nego sada. Ugrožena je vrsta, u prirodi ih ima 2 do 3 tisuće. Ovdje je u programu zaštite ugroženih vrsta i stariji mužjak Oto, nadamo se da će nam dati mladunce,  ističe ravnatelj Skok. U prirodi jedu vodeno bilje i gomolje, ovdje ih hrane korjenastim povrćem, mrkvom, raznim travama i povrćem. Patuljasti vodenkonji manji su od običnih vodenkonja. Teže između 160 i 275 kilograma. Otkada je došla stvarno je osvojila srca svih. Pogotovo timaritelja. Njima narastu velike kljove koje služu za obranu od leoparda. Ona nam ih odmah pokazala. Vole se pomazati. Po njima postoji sluz, to je znoj koji ih štiti od muha i sunca. Cura koja se voli mazit i biti u središtu pažnje, ali uvijek pokaže da će jednog dana biti velika šefica,  opisuje Enolu Skok.

A kako je biti pravi šef - slavljenik King vrlo dobro zna!