Svjetski je dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti se obilježava devetu godinu zaredom sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije (International Diabetic Federation). Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana dijabetesa je 'Žene i dijabetes - naše pravo na zdravu budućnost' (Women and diabetes - our right to a healthy future).

Ovogodišnja kampanja promiče važnost obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili  povećanim rizikom za razvoj ove bolesti da bi se poboljšalo njihovo zdravlje i ojačala njihova uloga u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji. Svim ženama sa šećernom bolesti je potrebno osigurati pravodobno i dostupno liječenje i obrazovanje kako bi se smanjili štetni učinci bolesti.

Činjenice o šećernoj bolesti:
      - U svijetu od šećerne bolesti boluje 199 milijuna žena, od toga su
        dvije od pet u reproduktivnoj dobi, njih više od 60 milijuna
      - Šećerna bolesti je deveti uzrok smrti žena (2,1 milijuna godišnje)
      - Žene sa šećernom bolesti imaju 10 puta veći rizik od razvoja
        akutne koronarne bolesti
      - Procjenjuje se da je 16 posto trudnica (oko 21 milijun) protekle
        godine imalo gestacijski dijabetes: prema predviđanjima će
        polovica njih razviti dijabetes u narednih pet do deset godina
      - 50 % slučajeva hiperglikemije u trudnoći su imale žene mlađe
        od 30 godina
      - 70 % šećerne bolesti tipa 2 se može spriječiti prihvaćanjem
        zdravih stilova života
      - 70 % preuranjenih smrti odraslih je povezano sa štetnim
        navikama razvijenim tijekom adolescencije
Izvor:  www.idf.org

Utvrđeno je da žene kao majke imaju velik utjecaj na zdravstveno stanje svoje djece i u odraslom razdoblju. Majke koje imaju veći utjecaj na raspolaganje obiteljskim sredstvima više odvajaju za zdravlje, prehranu i obrazovanje. Majke su čuvarice zdravlja svoje obitelji i djece te je ove godine Svjetski dan šećerne bolesti posebno posvećen njima.U svijetu od šećerne bolesti trenutno boluje 415 milijuna ljudi, a predviđa se da
će do 2040. bolovati 642 milijuna. Prema registru CroDiab, u Hrvatskoj je 2016. zabilježeno 284 185 osoba sa šećernom bolešću, a pretpostavlja se da preko 40% slučajeva nije ni dijagnosticirano.

Prioritet prevencije šećerne bolesti bi, posebice za razvijene zemlje, trebalo biti promicanje tjelesne aktivnosti djevojaka u pubertetu te općenito obrazovanje žena i djevojaka koje mogu najviše utjecati na prevenciju šećerne bolesti tipa 2 kod budućih generacija razvijanjem zdravih prehrambenih navika svoje djece te poticanjem djece na svakodnevnu tjelesnu aktivnost.U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o dijabetesu i njegovoj prevenciji govorili su prof. dr. sc. Darko Kaštelan, pročelnik Zavoda za endokrinologiju i dijabetes KBC Zagreb i Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane, rukovoditeljica Službe za prehranu i dijetetiku KBC Zagreb.

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti u Osijeku će se obilježiti akcijom 'Plavi most za dijabetes' koju organizira Klub mladih osoba oboljelih od dijabetesa Dianet. Uz osvjetljavanje mosta planirana je i šetnja članova Društva uz njihove obitelji, prijatelje i sugrađane između dva mosta (pješački i cestovni), a događaj će ovjekovječiti milenijskom fotografijom. Inače, slične akcije provode se i u drugim gradovima u kojima će također poznate znamenitosti zasvijetliti plavom bojom.Martina Paulić, članica Kluba mladih osoba oboljelih od dijabetesa i Zoltan Varga, predsjednik Kluba mladih osoba oboljelih od dijabetesa više su o akciji otkrili osječkoj HTV ekipi:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, Zagrebačko dijabetičko društvo otvorilo je svoje prostore na novoj adresi, u ulici Antuna Bauera 19/dv u kojima danas imaju Dan otvorenih vrata tijekom kojeg građani mogu besplatno prekontrolirati svoj šećer u krvi. U nove prostorije zavirila je zagrebačka ekipa Dobrog jutra te razgovarala s prim. dr.sc. Manjom Prašek, dr. med, predsjednicom Zagrebačkog dijabetičkog društva i Ines Jakopanec, dijabetičarkom: