Segedinska paprika, mađarska krv

Okolina grada Segedina i plodna dolina rijeke Tise pogodni su za uzgoj različitih poljoprivrednih kultura, a osobito paprike. Naime, uz povoljnu konfiguraciju i pogodan sastav tla, ondje je velik i broj sunčanih dana u godini.

K tomu, iskustva u uzgoju i volja za eksperimentiranjem Segedinaca oblikovali su boju, okus i aromu segedinske paprike, te tijekom stoljeća pridonijeli njezinu uspjehu na stolovima širom svijeta.

Prvo veliko zlatno doba uzgoja bilo je između dva svjetska rata, kad se na ovom području oko 15 tisuća ljudi bavilo paprikom. Tada su proizvođači počeli eksprimentirati, ne bi li uspjeli "pripitomiti" plod ove biljke, koji je u početku redovito bio oštar, a s njime napravljena jela jako ljuta.

Anita Molnár, koja je odrasla u mjestu Röszke nedaleko od Segedina, povela je u povijesnu šetnju putevima paprike ekipu MTVA i tako je nastala ova reportaža za međunarodni magazin Alpe Dunav Jadran, koji u cijelosti možete vidjeti u videoteci HRTi.