Legrein, vrhunski samostanski crnjak

Južni Tirol, slavan po svojim brdovitim Dolomitima, također je područje bogatih vinogorja i voćnjaka. Osobito su važne autohtone sorte vina, koje su se ovdje dobro primile i davno udomaćile.

Jedno od tipičnih je grožđe Lagrein. Uspijeva na pjeskovitim tlima, primjerice kod Bolzana uz prastari samostan Muri Gries. Opati većinu svoje godišnje proizvodnje od 650 tisuća boca ne šalju nikamo, već prodaju uglavnom u samostanskome dućanu.

Posjetila ga je kolegica Marianne Kasseroler iz TV postaje RAI Südtirol i uvjerila se da nema straha za budućnost ove stare sorte: za godište 2018. upravo pripremaju Lagrein koji će jednako goditi nepcu pije li se odmah, ili se boca otvori nakon što odleži osam ili deset godina.

Ljubitelji kvalitetne kapljice mogu još svašta očekivati od tirolskih vinara, kako se možete i sami uvjeriti u reportaži iz međunarodnog magazina Alpe dunav Jadran, koji u cijelosti možete uvijek pogledati u videoteci HRTi.