Forma viva, slovenska čarolija gline

U Hrušici, seocetu koje se nalazi na granici između Primorske i Notranjske, nastala je neobična umjetnička instalacija, u okviru  4. međunarodnog trijenala keramike ˝Unicum˝. Tu su na širokom zelenom području trajno izložena djela priznatih slovenskih stvarateljica: Ines Kovačič, Lučke Šićarov, Dani Žbontar, Kristine Rutar i Nataše Sedej, koja je idejna autorica projekta nazvanog "Forma viva".

Umjetnica rodom iz Postojne, svoje je izražajno sredstvo, nakon književnosti, našla u umjetnosti i u oblikovanju gline i sada već dva desetljeća izlaže u svijetu, a u Hrušici vodi kreativnu školu keramike, okupljajući sve koji poput nje vole glinu.

Keramika je doista zanimljiv materijal – iskušava tvoju strpljivost, jer stvari ne idu uvijek po planu. Malo se moraš pustiti voditi, a istovremeno trebaš biti tvrdoglav i održati svoju ideju, kako kaže Kristina Rutar, docentica Akademija za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani.

To je prvi projekt stalnog postava umjetničke keramike u prirodi u Sloveniji – svjedoče kolege iz RTV Slovenije u međunarodnom magazinu Alpe Dunav Jadran. Sve ostale njihove dosad objavljene reportaže možete naći i u videoteci HRTi.