Plakati 'Međugeneracijska solidarnost - mali za velike'

Tolerancija i solidarnost  među generacijama važna je vještina koju neki razvijaju odmalena. Posjetili smo jednu radionicu u kojoj mladi stvaraju za starije, a pritom profitiraju i jedni i drugi.

Oglasni stupovi mnogo su više od informacije o događajima koji slijede. Jer osmišljavanje plakata u sebi može sadržavati i elemente umjetničkog djela, publiku obavještava i osvještava smisao za estetiku kombinacijom slova i slike. Upravo su plakati i oglasni stupovi poslužili kao inspiracija na radionicama na kojima pripadnici najmlađe generacije stvaraju za starije.

Zato je ova likovna radionica u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb mnogo više od stvaranja slika. Školarci ovdje stvaraju izložbu za štićenike domova za starije osobe. Radi se o radionici 'veliki za male' koja se održava povremeno na kojoj se obrađuju različite teme. Danas radimo na temu povijesti grada i običaja. Iskoristili smo stare zagrebačke oglasne stupove kao motiv za naš uradak,  objašnjava Frana Grbić voditeljica radionice. Često se te radionice zbivaju u staračkim domovima pa onda pokušamo ostvariti suradnju s nekom školom tako da djeca rade sa starijim ljudima ili sa svojim bakam i djedovima koji dođu našu radionicu.

U stvaranju likovnih svjetova za starije osobe okušali su se učenici 2. razreda Osnovne škole Davorina Trstenjaka iz Zagreba. Ova suradnja završila je izložbom u Pučkom otvorenom učilištu. Ali neki radovi ovog imaginarnog svijeta mogli bi pronaći svoje mjesto u domovima za starije osobe te ondje i ostati. Jer oglasi na stupovima koje su stvorile mlade kreativne snage - nikad neće zastarjeti. Poruka dobre suradnje među generacijama uvijek je aktualna.