Aljoša Jurinić ponovo u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a

Novi koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa, održat će se u četvrtak, 16. studenoga u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
 
 
Mlada zvijezda Aljoša Jurinić, pobjednik pijanističkog natjecanja Robert Schumann u Zwickauu 2012., ponovno nastupa u Majstorskom ciklusu pred publikom koja ga je u istom ciklusu 2015., nakon što se kao finalist vratio s Chopinova natjecanja iz Varšave, dočekala ovacijama. Ovaj put izvest će, po mnogima najveličanstveniji, Mozartov klavirski koncert - Koncert za klavir i orkestar u c-molu, KV 491.

Aljoša Jurinić ima samo 28 godina i među najvećim je našim pijanističkim zvijezdama. Bez glazbe ne može živjeti, a u sviranje se zaljubio dok je bio dijete. Ljubav prema klaviru odvela ga je na solističke nastupe diljem svijeta. U Londonu je debitirao 2007., a prije dvije godine održao je recital u New Yorku. Za sviranje instrumenta klasične glazbe, a naročito klavira koji je najkompleksniji instrument, potrebno je mnogo toga - inteligencija, kreativnost, spretnost, marljivost, ali i imati široke poglede na svijet. Klasična glazba je univerzalni jezik. Mladi glazbenici iz svih krajeva svijeta studiraju na raznim mjestima i tako 'upiju' razne utjecaje. Tada mogu stvoriti svoj glazbeni izričaj,  kaže. Prošle je godine na uglednom natjecanju kraljice Elizabete u Briselu među 12 veličanstvenih osvojio peto mjesto. Publika je tijekom njegova nastupa brisala suze teško suzbijajući emocije. Aljoša ih je svojom izvedbom dirnuo u dušu. Kad nije za klavirom, vrijeme najradije provodi s djevojkom ili prateći najvažniju sporednu stvar na svijetu – nogomet. 
 
Orkestar vodi finski dirigent s njemačkom adresom Ari Rasilainen, koji će publiku provesti i kroz raskoš instrumentalnih boja u orkestralnoj verziji Brahmsova Klavirskog kvarteta  iz pera njegova obožavatelja Arnolda Schönberga te kroz 'dvoržakovski' izričaj prve orkestralne skladbe Slavomira Grančarića, nastale u okrilju kompozicijske škole u Pragu.

Za sve koji ne mogu naći svoje mjesto u Velikoj dvorani KD Lisinski, koncert u izravnom prijenosu mogu slušati na Trećem programu Hrvatskog radija (HR3).