U srcu Zadra još je mnogo neiskorištenog prostora

Bivše vojne baze u Zadru zauzimaju 72 hektara zemljišta, a 50 posto već je dobilo novu namjenu. Poput sportskog centra, škole, ili vrtića. I to pozdravljaju mnogi. No, u srcu grada još je mnogo neiskorištenog prostora, pa građani strepe da će privatni interes nadjačati javni.

O korištenju prostora bivših vojarni, ovoga se puta razgovaralo u sklopu tribine koju je, kao prvu u nizu, organiziralo Društvo zadarskih arhitekata. Mjesto održavanja, Gradska knjižnica, jedan je od najuspješnijih primjera prenamjene vojne zgrade. Fokus je sada usmjeren na susjedni objekt koji bi trebao postati Centar za mlade.

Projekt je gotov, tu se aplicira na europske fondove, to je sada prvo što će se napraviti i proširenje naše knjižnice koja je jedan generator velikih promjena u ovom prostoru, istaknula je Nives Kozulić, predsjednica Društva arhitekata Zadar.

Svi ti objekti nalaze se u prostoru bivše vojarne Stjepana Radića, neke, poznato je, koriste pripadnici nezavisne scene. Na inicijativu Udruge Eko Zadar, građani su kroz nekoliko akcija, upoznati s potencijalom ovoga prostora koji se nalazi u samom centru.

Naravno uvijek postoji strah od toga da će privatni interes pojesti javno dobro, ali prije svega se građani boje da ono što su oni iskazali neće čuti donositelji odluka i uključiti ih u proces odlučivanja u ovom prostoru, rekla je Nives Rogoznica iz Udruge Eko Zadar.

Na vječnu borbu privatnog i javnog interesa upozorava i poznati zadarski arhitekt. Recimo nisu od javnog interesa, nego su ustvari povezani s nekim drugim interesom i to je po mom iskustvu glavni razlog zašto su ti procesi usporeni, smatra arhitekt Nikola Bašić.

Unatoč dobrim iskustvima po pitanju uređenja sadržaja u zadarskim vojarnama, građani su tako pozvani da ostanu budni.Slična iskustva imaju i u gradu Varaždinu, doznajemo od arhitektice Maje Kireta.

Posljednih godina slične inicijative događaju se i u drugim gradovima, prava je to prilika za razmjenu iskustava.