Dani svemira u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

U zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla počeli su Dani svemira. Do 18. studenog posjetitelje očekuju zanimljva predavanja, radionice i informacije o najnovijim istraživanjima vezanima uz svemir. 

Život u svemiru: Koliko nas ima? prvo je u nizu predavanja koja će do subote privući zaljubljenike u svemirska prostranstva.

'Tematika je vezana uz svemirska istraživanja, od Sunca, Zemlje, objekata unutar Sunčevog sustava, asteroida, drugih planeta, zvijezda unutar naše galaksije pa sve do velikih udaljenosti u ostalim dijelovima svemira, ističe Zvonimir Drvar, voditelj planetarija Tehničkog muzeja.

Bit će riječi i o najmisterioznijoj zvijezdi u galaksiji, a posjetitelji će se moći upoznati i s tekućim zbivanjima na polju svemirskih letova.

Prosto je nevjerojatno da danas u svijetu se vrti oko 300 milijardi dolara na polju izrade raznih svemirskih projekata i satelita. Samo prošle godine je u orbitu oko Zemlje lansirano preko 20 satelita, koji su komercijalni sateliti. I troškovi lansiranja u mali u usporedbi s onim što se troši na izradu satelita, komunikaciju, održavanje i kontrolu, rekao je jedan od predavača Ante Radonić.

Predavanja se održavaju u kino dvorani muzeja, a ulaz je besplatan, baš kao i radionice za srednjoškolce, na kojima će se govoriti o Mjesecu i gibanjima planeta.