6. Dan otvorenih srca Zaklade Ana Rukavina

Zaklada Ana Rukavina danas će od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade u Ulici kneza Mislava 10/I u Zagrebu održati Dan otvorenih srca.

U sklopu Dana otvorenih srca održat će se upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, kojem se mogu pridružiti svi zdravi građani od 18 do 40 godina.

Članovi rock skupine Psihomodo pop će oko 14 sati održati kraći nastup i tako doprinijeti obilježavanju Dana otvorenih srca kojim se prisjećamo Ane i njene snažne poruke Želim život na kojoj je nastala Zaklada Ana Rukavina.

Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Važnost upisa u Hrvatski registar te djelovanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina svim zainteresiranim građanima moći će objasniti i liječnici koji će biti dostupni tijekom održavanja akcije. 

Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, Hrvatski registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), danas broji 55.460 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je 53.572 uzoraka tipizirano, a darivatelji iz Hrvatskog registra dali su šansu za život 78 oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva.