Diva fada, Ana Moura napunila Lisinski

Lisinski je još jednom rasprodan, zahvaljujući dolasku jedne od najpoznatijih diva fada - Ane Moura. Njenim koncertom obilježeno je i 40 godina prijateljstva gradova Zagreba i Lisabona.

Kažu, da ne postoji fado glas poput njezina u što se uvjerila i zagrebačka publika. Kažu da se pjevači fada rode takvi, no ja sam se i zaljubila u fado, jer se u našoj obitelji uvijek sviralo, pogotovo vikendima,  otkriva Ana Moura, portugalska fado glazbenica. Fado nije tužan, nije bio ni godinama prije, znao je biti i ironičan, a evo, moj posljednji album, koji predstavljamo na turneji, pun je veselog ritma.

Uz tradicijsku, Moura rado koketira s popularnom glazbom... A kako i ne bi kada su njezini su veliki obožavatelji i Rolling Stonesi s kojima je nastupala uživo u Portugalu. Surađivala je i s Princeom. Dobro ste to rekli, Prince nije prošlost, trebali bismo o njemu govoriti u prezentu, a ja sam zahvalna do kraja života što sam sa svima njima radila, i ostala dosljedna u razvijanju vlastitog zvuka,  kaže Moura.

Suradnja s frankfurtskim Radio Bigbandom, spajanje jazza i fada, dovelo ju je do nominacije za Zlatni Globus. Dva je i osvojila, a nosi i titulu 'glazbenice godine' engleskog magazina Songlines. Nakon nastupa na rovinjskom Avangard festivalu 2012., koncertom u KD Lisinski potvrdila status autorice koja ispisuje modernu povijest fada, s više od 300 000 prodanih primjeraka albuma...