Muzejski projekt za reorganizaciju depoa

Etnografski muzej u Zagrebu ovog je tjedna domaćin projekta RE-ORG čiji je cilj reorganizacija muzejskih depoa, kako bi što više izložaka bilo dostupno javnosti.

Projekt RE-ORG se u 2017. održava u zemljama jugoistočne Europe, uz potporu svjetske muzejske organizacije (ICOM) i putem natječaja za specijalne projekte. Projekt organiziraju ICOM SEE i njegovi nacionalni komiteti, ICOM Slovenija i ICOM Hrvatska. Od 6. do 17. studenoga domaćin je Etnografski muzej u Zagrebu, a na seminaru sudjeluje stručno muzejsko osoblje iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Metodologija reorganizacije čuvaonica ima za cilj pomoći stručnom muzejskom osoblju u provedbi značajnih promjena pružajući sustavni pristup za poboljšanjem potencijala zbirke, osiguravajući njezino dugoročno očuvanje. U posljednja dva desetljeća broj muzeja i veličina zbirki naglo raste, a mnogi muzeji nemaju pristup stručnim savjetima i predložene metodologije ne odgovaraju njihovim potrebama. Više od 60% muzeja diljem svijeta suočava se s problemom neodržavanih muzejskih čuvaonica: predmeti nisu vidljivi, nepristupačni su, materijali svih vrsta su se nakupili u prolazima i zgrada više ne nude odgovarajuću zaštitu. Korisnici u vlastitim institucijama imaju priliku unaprijediti muzejske vještine i koristiti alate za analizu i poboljšanje uvjeta zbirki u čuvaonicama.

UNESCO je 2007. formirao trogodišnje partnerstvo s ICCROM-om na temu 'Preventivnog očuvanja ugroženih muzejskih zbirki u razvijenim zemljama'. UNESCO i ICCROM spojili su svoje znanje, iskustvo i mreže partnera kako bi pridonijeli zaštiti muzejskih zbirki. Zajednički su razvili didaktičke alate i metodologiju čiji je krajnji rezultat RE-ORG projekt.

Više o projektu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Goranka Horjan, predsjednica Međunarodnog savjeta muzeja jugoistočne Europe i ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu te Gaël de Guichen, savjetnik Glavnog direktora Međunarodnog centra za proučavanje čuvanja i restauracije kulturne baštine: