Ususret premijeri 'Alise u zemlji čudesa'

Dr. sc.Tomislav Brlek i dr. sc. Andrea Milankov gosti su druge ovosezonske tribine Čitanje kazališta koja se bavi temom 'Iza čudesa: Alisa i psihoanaliza' ususret premijeri 'Alisa u zemlji čudesa' čiju dramatizaciju potpisuje Ivor Martinić, a režiju Renata Carola Gatica. Autor i voditelj tribine je Srđan Sandić. Tribina počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Carrollovi romani oduvijek inspiriraju i one zericu zahtjevnije recipijente, uz djecu i one koji su djecom ostali, recimo, matematičare, ali i filozofe i umjetnike, a o refleksijama u popularnoj kulturi da se i ne govori. Je li Alisa zapravo samo priča o neobičnim zgodama male Alise, koja je jednog dosadnog britanskog popodneva odlučila požuriti za pedantnim bijelim zečićem, nervozno zagledanim u džepni sat, te se strmoglavila u podzemni svijet u kojem sve djeluje nekako naopako, nevjerojatno, pa i nemoguće, a nastanjuju ga nama danas znani i dragi likovi poput nacerene mačke ili gusjenice s nargilom, poludjela klobučara, ožujskog zeca  ili, pak, pustih vojski igraćih karata i šahovskih figura - ili je to ipak priča o nečemu drugome? Kako valja čitati ovaj komad? Što nam psihoanaliza nudi, kakve odgovore, kakva pitanja? Kako je kategorizirana ova priča? I zašto je važna, danas? Što se iz nje da učiti?

Redateljica predstave je Renata Carola Gatica, dramaturginja i animatorica lutaka je Tamara Kučinović, a dramaturginja i asistentica redateljice Ivana Đula. Scenografiju potpisuju Isidora Spasić i Igor Vasiljev, kostimografiju DECKER+KUTIĆ. Skladatelji su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. Za oblikovanje scenskog pokreta zadužen je Staša Zurovac, dok svjetlo oblikuje Aleksandar Čavlek, a ton Miroslav Piškulić. Autorice maski i frizura su Laura Buljan i Mirela Kunštek. Autor instrumenata je Davor Peršić, a inspicijentica Milica Kostanić.

Glumački ansambl čine: Anđela Ramljak (Alisa), Barbara Prpić (Hrabra Alisa), Marica Vidušić (Mudra Alisa), Rakan Rushaidat (Bijeli Zec; Ožujski Zec), Dado Ćosić (Kuharica; Ludi Klobučar), Edvin Liverić (Vojvotkinja), Vedran Živolić (Kornjučo; Kralj), Sreten Mokrović (Puh; Gusjenica), Petar Leventić (Kraljica), Tina Orlandini (Osjećajna Alisa), Mateo Videk (Lažna Kornjača) i Robert Budak (Galeb).

O večerašnjoj tribini, ali i predstavi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  govorile su Renata Carola Gatica, redateljica, Ivanka Mazurkijević, autorica glazbe i Anđela Ramljak, Alisa: