Najvećim ovogodišnjim izložbama felinolozi slave 25 godina rada

Više od 200 mačaka 18 pasmina bit će prikazano u subotu i nedjelju na međunarodnim izložbama mačaka u Westgate Shopping Cityju, koje u povodu 25 godina rada organizira Savez felinoloških udruga Hrvatske.

Od osnutka do danas Savez je organizirao 180 međunarodnih izložbi mačaka, od kojih je najznačajnija bila Svjetska izložba održana 2012. godine u Areni Zagreb, a na kojoj je sudjelovalo više od 1000 mačaka iz 34 zemlje svijeta.

Savez broji 160 članova u četiri felinološka društva: u Zagrebu, Križevcima, Splitu i Karlovcu, te tri međunarodna suca.

Kako naši članovi kao uzgajivači postižu brojne i značajne rezultate na izložbama diljem Europe, tako raste i broj zahtjeva za članstvo iz inozemstva, posebice obližnjih zemalja, Slovenije, Mađarske i Italije, što je svakako veliko priznanje našem radu, kaže tajnica Saveza Amelija Leopoldović.

Osim iz svih dijelova Hrvatske, na posljednje ovogodišnje izložbe prijavljene su mačke iz Slovenije, Austrije, Italije i Češke, koje će tijekom dva dana ocjenjivati šest sudaca. Dugodlake pasmine predstavljat će Egzota, Ragdooll, Sveta Birma, Američki Curly, Maine Coon, Neva Maskerada, Sibirska, Norveška šumska i Perzijska mačka. Neće biti zakinuti ni ljubitelji kratkodlakih pasmina, jer u Westgateu stižu Cornish Rex, Sfinks, Bengalska, Britanska kratkodlaka, Ruska plava i Tajlandska mačka, uz čak dvije Singapurske mačke, najmanje mačke na svijetu, izuzetno rijetke u Europi. U ovom biranom društvu naći će se i domaća dugodlaka i domaća kratkodlaka mačka koje također sudjeluju na međunarodnim izložbama.

Izložba će za javnost biti otvorena od 12 do 21 sat u subotu te od 10 do 18 sati u nedjelju. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 19 i 30 sati, a u nedjelju u 16 i 30 sati.