Varaždinski gimnazijalci na Gimnazijadi u Maroku

Učenici Druge gimnazije Varaždin predstavljat će Hrvatsku na Gimnazijadi 2018. koja će se od 2. do 9. svibnja sljedeće godine održati u Marakešu u Maroku. Tim povodom u Varaždinu je predstavljeno 19 učenika koji će se natjecati u sedam sportova - atletici, plivanju, hrvanju, tenisu, biciklizmu, karateu i streličarstvu.

Nakon odluke Hrvatskog školskog sportskog saveza da će varaždinska gimnazija uz još tri škole predstavljati Hrvatsku na najvećem svjetskom natjecanju sportaša gimnazijalaca u Maroku, gdje se očekuje više od 4000 mladih sportaša iz 50-tak država koji će se natjecati u 16 sportova, ravnateljica Zdravka Grđan podsjetila je kako je ovo treće međunarodno natjecanje na kojem ova gimnazija predstavlja Hrvatsku.

Postizali smo vrhunske rezultate na međunarodnoj sceni. Na Euru u nogometu 2016. osvojili smo četvrto mjesto, a ove godine na Svjetskom prvenstvu 11. mjesto, istaknula je Grđan.

Potom ju je razveselio Josip Košutić iz Hrvatskog školskog sportskog saveza s informacijom da je Savez upravo dobio dopis iz Svjetskog saveza školskog sporta (ISF) po kojem Turska, koja je bila prva na Euru, nije poštovala pravila da učenici moraju biti iz iste škole te je diskvalificirana, pa su Varaždinci osvojili brončanu medalju za Hrvatsku.

Košutić je kazao da Hrvatska sljedeće godine sudjeluje na osam svjetskih školskih natjecanja s ukupno 13 škola i oko 200 učenika, što ju svrstava u svjetski vrh školskog sporta. U Maroku će sudjelovati četiri škole, Treća gimnazija Osijek u atletici, kao i Gimnazija Pula, Treća gimnazija Zagreb u plivanju, te varaždinska Druga gimnazija u sedam sportova, istaknuo je.

Mlade natjecatelje vodit će profesori Dario Kos i Alen Melnjak, koji su najavili ozbiljne pripreme u suradnji s trenerima koji s učenicima rade po klubovima.

Na Gimnazijadi u Maroku u svibnju 2018. nastupit će Rahela Leščak i Marta Novak u atletici, Jakov Igrec, Martina Štefinec, Lea Ćelić i Mirta Piskač u plivanju, Iva Gerić i Edi Kelemenić u hrvanju, Nika Svetec, Maks Kostić Ferček, Juraj Košćec, Leon Gotić, Ivana Bajs i Doris Ptiček u tenisu, Nikola Vinko i Karla Kožić u biciklizmu, Jana Huzjak i Dorian Kalajdžija u karateu te Tihana Kovačić u streličarstvu.