Francuskinje oduševljenje proizvodnjom maslinovog ulja

Proizvodnja naših autohtonih proizvoda ima sve više pobornika i među strancima. Tako je i s vrhunskim maslinovim uljem. Da bi vidjele kako ta zlatna tekućina nastaje, dvije su Francuskinje iz velikog Pariza stigle u malu istarsku Galižanu.

Opipati plod masline dvije mlade Francuskinje sve donedavno nisu mogle ni zamisliti. Sada pomažu u uljari gdje su prvi put vidjele kako se proizvodi vrhunsko maslinovo ulje.

Maslinovo je ulje proizvod koji svakodnevno konzumiramo. Poput soli. Lijepo je vidjeti kako nastaje ono što jedemo, oduševljena je Pauline Jourdan.

Komunikologinju i ekonomisticu po struci uvijek je zanimala zdrava prehrana. Stoga su preko zajedničkih poznanika stigle u uljaru obitelji Đurić. Ondje volontiraju već mjesec dana.

Đurići su ih toliko zarazili uljem da su postale prave stručnjakinje koje suvereno kušaju i razlikuju istarska ulja.

Svako je ulje drugačije i izvrsno. Buža primjerice budi tijelo i osvježava svojom pikantnošću. Ona mi se najviše sviđa, otkriva Pauline.

Čarobno je vidjeti kako se običan plod pretvara u nešto iznimno. U vrhunski prehrambeni proizvod u koji je utkana zemlja, podneblje, ljudi, kaže Chloe Jourdan.

Tu zemlju, podneblje, ljude promovirat će i u Francuskoj. I pokušati galižanskome ulju utrti put na tamošnjem tržištu.