Život u Škabrnji ide dalje, ali žrtve se ne zaboravljaju

Škabrnja je bila i ostala najbogatije mjesto u Ravnim kotarima. Unatoč svim tužnim pričama iz Domovinskoga rata kada je bila mjesto pokolja civila, Škabrnja je danas moderno selo s oko 1800 stanovnika. U kojemu baš nitko ne zaboravlja žrtve.

Nakon godina provedenih u Njemačkoj, Vlade i njegova supruga Nada vratili su se u rodnu Škabrnju. Mi smo se vratili jer smo tu rođeni, tu smo gradili kuću, ovo je druga jer su prvu srušili, nismo odustali, ističe Vlade Brkić.

Iako u mirovini Vlade ne miruje. Na čak četiri hektara zasadio je trešnje, maraške, vinovu lozu, masline. I tvrdi od poljoprivrede se u Škabrnji  može živjeti. To je meni kao hobi, ali žao bi mi bilo da stoji u korovu. Htjeo sam biti primjer mladima da se može i da ima koristi od toga, objašnjava.

Mladi u Škabrnji danas ostaju. Dokaz tome je 200 učenika u školi i 50-tak u dječjem vrtiću. Demografija je ovdje, hvale se Škabrnjani, kao rijetko gdje u Hrvatskoj, pozitivna.

Skriveni od bure i hladnoće, u svojim domovima,  Škabrnjani se pripremaju za tužnu obljetnicu. Nema obitelji u ovom ravnokotarskom selu koja nije izgubila nekog svog. Popisi su dugački. Žrtve se ne mogu i ne smiju zaboraviti.
26 godina nakon najveće tragedije u povijesti ovoga ravnokotarskoga mjesta,  život u Škabrnji ide dalje. Iako nije sve onako kako su mnogi zamišljali dok se stvarala Hrvatska.

Non stop nam pune uši ustašeovo, četnici ono. Kanite se ljudi toga, to je prošlost, gledajmo u budućnost, ali ovo ovdje, Domovinski rat i stvaranje hrvatske države se mora pamtiti za sve vijeke, poručuje Vlade Brkić.

18. studenog obilježava se 26. tužna obljetnica. Životima palima u Škabrnji, za slobodu, poklonit će se tada cijela Hrvatska.