Ljubičasti baloni za 'Palčiće'

U Hrvatskoj se godišnje oko 2000 djece prijevremeno rodi, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb, no svijest javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji vrlo je niska pa je vrlo važna edukacija svih u društvu. Poručuje to Klub roditelja nedonoščadi 'Palčići' u povodu Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, koji se obilježava 17. studenoga.

Prijevremeno rođenom djecom smatraju se sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti prijevremeno rođenih beba u stalnom je padu, no djeca koja su rođena značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme. Prerani porođaj jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama, te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi 'Palčići' u 24 grada koji će sudjelovati u obilježavanju Svjetskog dana prijevremenog rođenja puštaju se ljubičasti baloni, kao simbolični znak prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj. Ljubičasta boja predstavlja osjetljivost i iznimnost. Pročelje zgrade Hrvatskog sabora bit će osvijetljeno ljubičastom bojom od 17 do 22 sata.

Klub roditelja nedonoščadi 'Palčići' osnovan je na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika sa ciljem osvješćivanja, edukacije i pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece, a u Hrvatskoj se obilježava osmu godinu zaredom.