Jazz orkestar HRT-a predstavio nove skladbe u HRT-ovu studiju Zvonimir Bajsić

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom šefa dirigenta Andreasa Marinella u HRT-ovu radijskom koncertnom studiju Zvonimir Bajsić održao je tradicionalni koncert novih jazz skladbi.

Riječ je o skladbama pisanim upravo za taj orkestar, a izabranim putem natječaja koji HRT raspisuje već desetak godina. To je važan doprinos koji mi kao javni medijski servis dajemo hrvatskomu stvaralaštvu jer ljudi u Republici Hrvatskoj baš i nemaju druge prilike za pisanje za jazz orkestar. Nemaju to gdje ni naučiti jer se na Muzičkoj akademiji to još ne može studirati, a nema ni srednje škole za jazz, tako da mi ispunjavamo i određenu pedagošku ulogu, koju i trebamo imati po mojemu mišljenju. Posebno mi je drago da su svi koji su prošle godine bili uključeni u radionice koje smo održavali u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja i ove godine nešto napisali te da se vidi napredak. Mislim da je budućnost aranžiranja i skladanja za jazz orkestre u Republici Hrvatskoj veoma živa i zanimljiva, istaknuo je šef dirigent Jazz orkestra HRT-a, Andreas Marinello.

Projekt je prigoda i da publika upozna nove osobnosti na području jazza. Ove su godine na natječaju izabrane skladbe osmero autora: Every Time Is Something New  Hrvoja Štefanića, Suite for Jazz Orchestra No. 1 i 2nd Movement: A Day On a Boat  Luke Udjbinca, 5&7  Aleksandra Vešića, The Rite of Spring with Petrushka  Gorana Grbića, Sweet Child  Marka Prepelića, Chez  Krleža Borne Šercara, Sleeping Ghost  Brune Matić i Crne ruke  Roberta Mikuljana.

Na programu su bile i skladbe Talking 'Bout the Weather  Lane Janjanin i Introduction  Mire Kadoića koje su uvrštene izvan konkurencije. Svoju skladbu Lana Janjanin snimila je s Jazz orkestarom HRT-a tijekom rujna u studiju HRT-a, a na koncrtu je prvi puta javno zajednički izvedena. Introduction Mire Kadoića doprinos je dobroj tradiciji izvođenja djela članova Jazz orkestra HRT-a i promicanju njihova autorskoga rada.

Andreas Marinello otkrio je i kako je protjecala suradnja sa skladateljima, od kojih su se neki i sami pridružili članovima orkestra u izvedbi: Uglavnom su bili jako otvoreni za suradnju i redovito dolazili na probe od početka, pa su i sami čuli koje stvari bolje funkcioniraju, a koje malo slabije te su prema tome dorađivali svoje skladbe. To je jako važno i za njih i za nas jer tako ne samo da mi možemo bolje upoznati skladbe, nego ih i oni dobiju priliku čuti u različitim fazama rada.

Koncert novih skladba pobudio je znatiželju širokoga kruga ljubitelja jazza, što svjedoči o živom zanimanju za svježi repertoar. Mislim da je i publika svjesna svoje uloge, a i toga da je upravo prisustvovala nečemu što se uopće ne bi dogodilo i što ne bi postojalo da mi to ne radimo. Ta glazba ne bi bila ni napisana da mi ne dajemo priliku ovim ljudima. Naravno da je drukčiji osjećaj kad je cijeli koncert sastavljen od praizvedba, od stvari koje se sad prvi put čuju. Mislim da je publika svjesna svega toga i da se osjeća jedna posebna podrška i za orkestar i za mlade i manje poznate glazbenike, zaključio je Andreas Marinello.

Više podataka o Jazz orkestru HRT-a i drugim HRT-ovim ansamblima možete pronaći na mrežnim stranicama glazba.hrt.hr.