Bez OIV-a ne bi bilo ni slike ni tona

Odašiljači i veze hrvatski je mrežni operater na područjima radiotelevizijskog emitiranja prijenosnih telekomunikacijskih kapaciteta. Kao datum osnivanja uzima se 29. ožujak 1924. godine kada su se zagrebački radio-amateri udružili u Radio-klub Zagreb. Ovo je kratka priča o njihovih 93 godine postojanja.

Bez njih ne bi bilo ni slike ni tona. Radijski i televizijski signal koji dolazi do vaših uređaja upravo je tu zbog njih. Odašiljača i veza.

Pružaju usluge zemaljskog i satelitskog odašiljanja radijskih i televizijskih programa, grade i daju u zakup elektroničke i komunikacijske mreže, vodove i infrastrukturu, pružaju multimedijske usluge s područja elektroničkih komunikacija...

A sve je krenulo davne 1924. kada su se radio amateri udružili u Radio klub Zagreb. 15. svibnja 1926. u rad je puštena prva radijska postaja na srednjem valu sa zagrebačkog Gornjeg grada. I to svega šest godina nakon prvog komercijalnog odašiljanja radijskog signala u Sjedinjenim Državama.

Točno trideset godina nakon pojave prvog radijskog signala, 15. svibnja 1956. s Tomislavovog doma na Sljemenu u rad je pušten prvi televizijski odašiljač u ovom dijelu Europe. Početak je to novog medija - televizije.

Od tada Odašiljači i veze rade na modernizaciji svojih usluga kako bi naša medijska slika išla u korak sa svjetskim trendovima.

4. listopada 1991. agresor raketira odašiljač Sljeme. Napada postaje, ljude i tehniku. Uništeni su odašiljači Borinci i Srđ, teško je oštećeno 19 postaja... Šteta se procjenjuje na 17.8 milijuna eura. No dašiljači i veze ostaju aktivni zbog gradnje pričuvnog sustava mikrovalnih veza. Radio i TV program odašiljani su s 32 pričuvne lokacije. Pri oštećenju odašiljača Sljeme prekid programa trajao je samo četiri minute.

Od 1996. do 2001. izgrađeno je 240 novih objekata, signal svih triju TV programa te I. i II. programa HR-a moglo je primati više od 98% stanovnika Hrvatske, a III. programa HR-a oko 65% stanovnika. Do prelaska na digitalno odašiljanje TV programa 2010. OIV je raspolagao s 368 objekata za odašiljanje TV programa, 87 lokacija za odašiljanje FM radijskih programa te šest lokacija s kojih su odašiljani radijski programi na srednjem i kratkom valu. Od 2015. osigravaju platformu za pružanje usluge HRTi.

A vizija za budućnost - dovesti brzi internet, digitalni radio i televiziju te komunikacijske usluge poslovnim korisnicima, javnim službama i svakom kućanstvu u Hrvatskoj.